Blodomloppet utvecklar med satellitlopp – först ut i Dals-Ed!

Blodomloppet grundades 1993 i Stockholm och Göteborg med syfte att främja en hälsosam livsstil och manifestera vikten av att ge blod. Sedan starten har loppet kommit att bli Sveriges största motionsloppsserie med 19 lopp på 18 orter och sedan 2020 erbjuds möjligheten att delta i Blodomloppet på distans.

Av Blodomloppet
21 februari 2022
Twitter Facebook

Blodomloppet är ett motionslopp vars syfte är att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen. Deltagarna promenerar, joggar eller springer 5 eller 10 kilometer för att uppmärksamma vikten av att ge blod. I år tar Blodomloppet ytterligare ett kliv mot att uppnå sitt syfte i hela landet – detta med ett satellitlopp i Dals-Ed!

Blodomloppet finns för närvarande i landets alla regioner utom tre. Men även i de regioner man redan finns, ser man nu intresset för fler lopp. Konceptet med satellitlopp kommer därför att testas under 2022 med Dals-Ed som första ort ut att arrangera.

– Blodomloppet strävar hela tiden mot förnyelse och innovation utan att tumma på tradition och grundvärden. Satsningen på Dals-Ed som koncept känns både modernt och positivt för spridningen av Blodomloppets syfte, berättar Tomas Hoszek, ordförande i Föreningen Blodomloppet Sverige.

Tomas fortsätter:

– Blodgivning är en central fråga, varje dag hela året. Men vi har även sett hur viktiga vi är för att upprätthålla en god folkhälsa och motivera till träning.

Eds SK blir arrangerande förening

Eds SK håller till vid motionsgården Tavlan och bedriver verksamhet inom flera olika idrotter – längdskidor, orientering och friidrott. Föreningen ser nu fram emot att bli en del utav Blodomloppet.

– Det här ska bli jättekul! Vi tror att det finns ett stort intresse lokalt för motionsarrangemang och Blodomloppet kändes rätt för oss, säger Annika Lännhult, ordförande i Eds SK.

Annika Lännhult, ordförande Eds SK, Tommy Nerstrand, näringslivsutvecklare Dals-Eds kommun & Josefin Augustsson, styrelseledamot Eds SK.

– Blodomloppet arrangeras i Dals-Ed den 16 maj i Terassparken. Vi tror det är positivt för orten med ett centrumnära arrangemang, fortsätter Annika.

Helt perfekt för Dals-Eds kommun

Dals-Ed ligger i natursköna Dalsland och banorna kommer gå längs vatten och skog men ändå nära ortens centrum.

Tommy Nerstrand arbetar som näringslivsutvecklare på Dals-Eds kommun sedan drygt ett år tillbaka och ett av många mål har varit att orten ska få ett nytt motionslopp.

– Det har gått fort sedan första kontakten togs med Blodomloppet förra våren, och inställningen har varit väldigt positiv från både Blodomloppet och vår lokala arrangör Eds SK, säger Tommy Nerstrand.