Blodomloppet till Eskilstuna 2024

Blodomloppet, Sveriges viktigaste motionslopp som kombinerar fysisk aktivitet med blodgivning, kommer till Eskilstuna 9 september 2024. ”Blodomloppet är ett arrangemang jag länge velat få till Eskilstuna”, säger Bengt-Olof Eskilsson, vice ordförande i Eskilstuna FI som arrangerar loppet tillsammans med blodcentralen Unilabs.

Av Blodomloppet
16 november 2023
Twitter Facebook

Blodomloppet, Sveriges största motionsloppsserie, fortsätter att växa. 2023 blev ett starkt år med totalt 87 000 löpare över 19 orter – en ökning mot 2022 med 33%. Till 2024 utökas loppserien med ett flertal lopp – och nu står det klart att Eskilstuna blir arrangörsort nummer 23. Folkfesten arrangeras måndagen 9 september.

– Blodomloppet är ett arrangemang jag länge velat få till Eskilstuna. Vi har jobbat mycket med välgörande ändamål i verksamheten – så det här ligger helt i linje med våra värderingar. Det kommer dessutom bli ett sätt för föreningen att få in mer intäkter, säger Bengt-Olof Eskilsson, vice ordförande i Eskilstuna FI.

– Väldigt kul att Eskilstuna nu också tillkommer för att uppmärksamma livsviktiga blodgivningen och arrangera lopp fysiskt. Vi tror att det kommer att bli ett fantastiskt event redan första året, säger Tomas Hoszek, ordförande för Blodomloppet.

Blodgivning – Ett lätt sätt att rädda liv

Blodomloppet är ett väldigt viktigt tillfälle för blodcentralerna att rekrytera nya blodgivare. De kommer finnas på plats i tält på evenemangsområdet för att informera om vikten av att ge blod och för att registrera givare.

– Det här är någonting som vi sett fram emot i många år, så det kommer bli jätteroligt. Nu hoppas vi att det ska resultera i att vi får in lite fler givare också och att många av våra nuvarande givare vill springa loppet. Att bli blodgivare är ett jättelätt sätt att faktiskt rädda liv, säger Sofia Larsson från blodcentralen Unilabs.

Planen just nu är att loppet ska arrangeras i anslutning till Stadsparken.

– Det är en stor park mitt inne i stan vid ån. Det kommer bli en platt bana, med nästan inga uppförsbackar alls, säger Eskilsson.

Blodomloppet i Eskilstuna kommer omfattas av löpning 5 km och 10 km, och promenad 5 km. Och så Lilla Blodomloppet för de yngsta.