Blodomloppet – störst i Sverige!

Blodomloppets 15 motionslopp lockade i år totalt 111 599 deltagare. Siffran gör att Blodomloppet, som arrangeras i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning, passerar VårRuset som Sveriges största motionsloppsserie.

Av Blodomloppet
20 december 2016
Twitter Facebook

Blodomloppet startades på två orter 1993 med ett enda syfte – att hitta morgondagens blodgivare. I år arrangerades loppen på 15 orter runt om i landet, och syftet har inte ändrats.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar Claes Fagerström, ordförande för Blodomloppet Sverige.

Blodomloppet 2016 i korthet

  • Totalt deltog 111 599 personer i Blodomloppet (15 orter), siffran innebär att Blodomloppet är Sveriges största motionsloppsserie
  • 2 328 nya blodgivare rekryterades i anslutning till loppen
  • 15 % av alla vuxna deltagare var blodgivare sedan tidigare (15 937 stycken)
  • Lilla Blodomloppet (barn) arrangerades på 9 orter och lockade 2 104 deltagare
  • Varje lopp avslutas med en gigantisk picknick, och i år gick det åt inte mindre än 20 524 picknickkassar

 ”Blodomloppet sprider kunskap och engagemang om blodgivning”

Loppen arrangeras av en lokal idrottsförening samt en blodcentral på varje ort. På plats vid varje lopp finns det möjlighet att bland annat anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning och hälsa vidare.

– Varje arrangemang är en mix av individuell prestation, laganda och gemenskap. Och allting med ett gott syfte. Blodomloppet sprider kunskap och engagemang om blodgivning, berättar Ulrika Ljung, ordförande Blodkommunikation Sverige.

I Sverige ger omkring 3 % av befolkningen mellan 18-75 år blod minst en gång per år.

– Blodomloppet är årets viktigaste aktivitet får många blodcentraler runt om i landet. Ett motionslopp man med stolthet gärna deltar i, avslutar Ulrika Ljung.

Tips: Läs mer hos Idrottens Affärer som uppmärksammar nyheten (länk).

Blodomloppet 2016

Antal

Deltagare (totalt): 111 599
Blodgivare som deltog: 15 937
Nya blodgivare: 2 328
Picknickkassar: 20 524
Deltagare Lilla Blodomloppet: 2 104