Blodomloppet ställer om – alla lopp arrangeras på distans

Blodomloppet kan bygga vidare på traditionen med motionslopp som uppmärksammar vikten av att ge blod.

Av Blodomloppet
10 juni 2020
Twitter Facebook

Under augusti och september kommer Blodomloppet att arrangeras på distans. Detta på grund av covid-19 och Folkhälsomyndighetens restriktioner för fysiska evenemang. Beslutet innebär att Blodomloppet kan bygga vidare på traditionen med motionslopp som uppmärksammar vikten av att ge blod.

De speciella förutsättningarna som råder i samhället gör att årets Blodomlopp kommer att genomföras på distans.

– Det hälsoläge vi har i Sverige sedan mitten av mars är fortfarande väldigt skört varför rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten ligger fast kring folksamlingar över 50 personer. Det medför att Blodomloppet inte kan genomföras som ett vanligt år, berättar Tomas Hoszek, ordförande i Föreningen Blodomloppet Sverige.

Han fortsätter:

Vi anser att blodgivning är en viktig fråga, kanske ännu mera nu när vi räds smittspridning och nära kontakt. Att ge blod medför inga större risker och behovet är konstant.

– Därför har vi bestämt att skapa Blodomloppet på distans, ett koncept där du kan springa och genomföra Blodomloppet lokalt utan risk samtidigt som vi alla uppmärksammar den livsviktiga blodgivningen.

”En stor lättnad att Blodomloppet kan genomföras i år”

Malin Joelsson arbetar som biträdande driftchef för avdelningen Klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Universitetssjukhuset i Örebro. Malin är även en av blodcentralernas styrelseledamöter i Föreningen Blodomloppet Sverige.

– Det är en stor lättnad att Blodomloppet kan genomföras i år, även om det sker på ett annorlunda sätt. För landets blodcentraler har loppet stor betydelse i arbetet med att rekrytera nya givare och för att uppmärksamma våra befintliga blodgivare. I år kan vi inte finnas på plats med personal som vi brukar göra och det kommer vi att sakna.

– Förhoppningsvis får samtliga blodverksamheter en ökad tillströmning till följd av loppet. Vi står rustade för det och har öppet precis som vanligt. Behovet av blod tar inte slut. Det är viktigt att friska givare fortsätter att ge blod.

Viktigt år även för framtida arrangemang

Sedan starten 1993 har loppen spridit sig till fler orter i landet och lockade förra året totalt över 105 000 deltagare.

– Allt överskott som Blodomloppet ett normalt år skapar går rakt ut i föreningslivet och främst ungdomsidrotten. 2020 har inneburit att inga medel skapats och föreningen Blodomloppet behöver betala alla t-shirts, medaljer med mera som beställdes i november 2019, berättar Tomas Hoszek.

Han fortsätter:

– Med deltagarnas insatser och engagemang möjliggörs att vi kan hålla uppe kommunikationen för blodgivning samtidigt som de hjälper oss att kunna återkomma med Blodomloppet 2021 med nya krafter, avslutar Tomas Hoszek.

Blodomloppet på distans – så går det till

Årets upplägg heter Blodomloppet på distans och går till som följer:

  1. Du anmäler dig eller ditt lag som vanligt och får ett startpaket skickat hem till dig innan loppet. Startpaketet innehåller årets tröja, nummerlapp och medalj.
  2. Du/ni deltar genom att gå, jogga eller springa 5 eller 10 kilometer där det passar er. Delta gärna i årets tröja och med nummerlappen på bröstet! Kanske vill du utmana dina vänner eller kollegor?
  3. Blodomloppet uppmuntrar alla som vill att dela en bild eller ett videoklipp i sociala medier från sitt lopp, för att sprida glädje och uppmärksamma vikten av att ge blod!
Blodomloppet på Distans
Blodomloppet på Distans i fem steg.

Årets datum för Blodomloppet på distans