Blodomloppet 2024 till Kristianstad

Kristianstad blir Blodomloppets 20:e arrangörsstad. Loppet arrangeras i Tivoliparken måndagen den 3 juni 2024 och har som uppgift att kombinera folkhälsa, folkfest och framför allt blodgivning. ”Kul att få tillbaka ett stort lopp i stan igen”, säger Johan Modig, sportchef för arrangörerna Pan-Kristianstad.

Av Blodomloppet
02 juni 2023
Twitter Facebook

Blodomloppet brukar kallas årets viktigaste lopp och har funnits sedan 1993. 2019, innan pandemin, lockade loppserien över 100 000 deltagare över hela landet. Deltagarna kan välja mellan att springa 10 eller 5 km. En promenadklass på 5 km finns också som alternativ.

Loppet är det viktigaste skyltfönstret utåt för landets blodcentraler, som finns på plats i sina blodtält och bussar för att rekrytera nya blodgivare. Varje år registreras tusentals nya blodgivare i anslutning till arrangemangen.

Nu står det klart att loppet arrangeras i Kristianstad 3 juni 2024, med startområde i Tivoliparken.

– Vi är så stolta över det här förtroendet. Vi arrangerade stadsloppet här i Kristianstad i tio år, men det lades ner för några år sedan. Det är kul att vi får se ett stort motionslopp i stan igen, säger Johan Modig, sportchef för arrangörerna Pan-Kristianstad.

– Vi har höga ambitioner och tror att det kan bli riktigt många deltagare. Det är en viktig intäkt för föreningen, så vi kan fortsätta bedriva den verksamheten vi har i dag, säger han.

”Vi behöver bli fler blodgivare”

Blod är en färskvara, och kan i dag inte konstrueras på konstgjord väg. Det går åt en blodpåse i minuten, året om. Och utan tillräckliga blodlager kollapsar viktiga delar av den svenska sjukvården. Därför är Blodomloppet ett väldigt välkommet arrangemang för GeBlod och kommunen i Kristianstad.

– Vi hoppas att det ska kunna bli ett återkommande inslag, då vi tror att det kommer att bidra till ökad kännedom kring hur viktigt det är att ge blod. Blodet vi får in på GeBlod i Kristianstad bidrar varje dag till att rädda liv och vi behöver bli fler blodgivare för att säkerställa att alla patienter får möjlighet att få rätt blod i rätt tid, säger Marinna Nilsson, enhetschef på GeBlod i Kristianstad.

– Vi är stolta över att vara utvalda som värdkommun för Blodomloppet som bidrar till folkhälsa och till en attraktivare stadskärna, säger Pehr Palm, planeringsstrateg på Kristianstad Kommun.

– Blodomloppet växer och vi gläds över att få Kristianstad med på resan mot ett samhälle där det inte finns brist på blod, vi förbättrar folkhälsan och stödjer barn och ungdomsidrott, säger Tomas Hoszek, ordförande för Blodomloppet.

Naturskön bansträckning

Bansträckningarna är ännu inte helt fastställda, men klart är att de kommer utgå ifrån Tivoliparken som ligger lägligt till med kort avstånd till järnvägsstationen och med natursköna områden.

– Det kommer nästan bara vara grus under skorna. Den här tiden på året kommer det vara extra fint ute i naturen där. Det blir en touch av vattenriket som ligger runt stan. Samtidigt som det är en bra plats dit man kan ta sig enkelt även från kranskommunerna, säger Johan Modig.