Bagarprofilen springer för blodgivningen

Kristianstads lokala bagarprofil Jens Duvander ska springa det allra första Blodomloppet i staden 3 juni nästa år. Ägaren av det klassiska Conditori Duvander är blodgivare sedan 15 år tillbaka, och har kombinerat sitt företagande med välgörande ändamål flera gånger tidigare. ”Det kan absolut bli aktuellt med en Blodomloppet-bakelse”, säger han.

Av Blodomloppet
07 november 2023
Twitter Facebook

Tidigare år stod det klart att Kristianstad blir 20:e arrangörsstad av Blodomloppet 2024. Loppet arrangeras i anslutning till Tivoliparken den 3 juni.

En som ska springa loppet, det är Jens Duvander – som äger det klassiska Conditori Duvander mitt i stan som funnits sedan 1934.

Jens Duvander

– Jag har alltid haft ett stort löparintresse. Jag brukar träna 3-4 dagar i veckan och har sprungit en del lopp genom åren. Vi var några kollegor som sprang Blodomloppet i Malmö förra året och det var sjukt trevligt. Det känns som folkligt och genuint. Det är inte själva tävlingen som är viktig, utan gemenskapen och att vi gör det för en god sak, säger Jens Duvander.

”JAG HAR GETT BLOD I 15 ÅR. DET ÄR EN SÅN ENKEL GREJ”

Duvander berättar om sin relation till blodgivning:

– Min mamma var blodgivare i många år. Men hon var tvungen att genomgå en operation för några år sedan och då fick hon en del blod i samband med det. Och efter har hon inte kunnat lämna mer. Så då tänkte jag att nu måste jag ju föra det här vidare. Så jag har gett blod i 15 år, 3–4 gånger om året. Det är en sådan enkel grej, så jag tycker det är ens skyldighet om man har möjlighet, säger han.

Vid flera tillfällen har han också tillverkat bakelser i välgörande syfte, som den gången han gjorde en bakelse tillägnad Lasse Stefanz-sångaren Olle Jönsson och skänkte tio kronor per såld bakelse till hemlösa.

Nu kan det mycket väl bli aktuellt med en egen Blodomloppet-bakelse:

– Det kan det absolut bli. Jag kommer forska lite på det där, så får vi se hur den kommer se ut i så fall, säger han.