Axel Schylström sprang Blodomloppet i Stockholm

I juni sprang artisten Axel Schylström Blodomloppet i Stockholm för att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen.

Av Blodomloppet
08 augusti 2024
Twitter Facebook

Axel Schylström, känd från bland annat Idol, har sedan länge varit engagerad i frågan om blodgivningen och sprang i juni Blodomloppet i Stockholm. Fortsätt läs om hans medverkan i GeBlods kampanj ”Dubbla goda insatser”. Texten publicerades på GeBlod.nu i januari 2014.

Brännskadade Axel fick hjälp av mer än 100 blodgivare

Det var studentveckan 2012 det hände. Axel Schylström klättrade upp på ett tågtak och fick 16 000 volt genom kroppen. Han fick 70-procentiga brännskador. Det blev en lång väg tillbaka till livet. Blodgivarnas insatser blev en viktig del i behandlingen.

Axel Schylström fick inte uppleva sin studentexamen. Två dagar innan, i juni 2012, hände den fruktansvärda olyckan när han klättrade upp på tågtaket vid Norrköpings station och fick 16 000 volt rakt genom kroppen.

– Jag minns inte olyckan och förstår inte varför det hände. Det här var inte likt mig, berättar Axel som numera håller föreläsningar om sina erfarenheter efter olyckan. På gång är också en bok på samma tema.

Jag minns inte olyckan och förstår inte varför det hände

På olycksplatsen mindes Axel att han vaknade upp liggande i spåret. Han kände ingen smärta och förstod inte då det allvarliga läget: 70-procentiga brännskador av tredje graden som innebär vävnadsdöd över stora delar av kroppen.

– Jag blev nedsövd och låg i respirator. När jag vaknade upp insåg jag hur allvarligt det var.

Det blev tre månader på sjukhus med många operationer, tung medicinering och mycket smärta, både fysiskt och psykiskt.

För Axel gällde det att fokusera på att bli bättre, att ladda om till nästa operation. Under den perioden var han inte medveten om vad som hände bakom kulisserna, till exempel på blodcentralen där mer än 100 blodgivare ställde upp med sin livräddande gåva.

Efter olyckan kom jag till insikt att jag kan hjälpa andra

Axel har en stark vilja – något han hade stor nytta av under rehabiliteringen. Han har spelat fotboll hela livet hos Sleipner och lärt sig vad hård träning innebär. Klubben har varit ett stort stöd hela resan tillbaka till livet. Snart börjar Axel dessutom jobba halvtid på Sleipners kansli.

Idag mår Axel bra psykiskt. Det har varit en lång rehabilitering och huden stramar, så visst gör det fortfarande ont. Och föreläsningarna? De handlar om att inspirera och att inte ge upp när man råkar ut för stora svårigheter.

– Efter olyckan kom jag till insikt att jag kan hjälpa andra. Kan jag klara mig igenom det här kan även andra nå sina drömmar. Det ger mig mycket, avslutar Axel Schylström vars framtidplaner bland annat är att studera vidare.

Läs mer om blodgivning på GeBlod.nu