Kriminalvården satsar på Blodomloppet 2024. Målet är att väcka intresse för deras lediga tjänster och att motivera sina 17 000 medarbetare att delta i loppen runtom i landet.
I sex städer kommer även Kriminalvårdens trailer på besök, fylld med massor av intressant information, VR-glasögon som låter besökarna uppleva några utvalda anstalter och besöka en uppbyggd modell av en riktig cell. Satsningen är en viktig del i att rekrytera cirka 15 000 nya medarbetare som behövs de kommande tio åren.
Fler och fler tunga samhällsaktörer vill medverka i Blodomloppet för att visa sitt engagemang för friskvård, rekrytering och socialt arbete. I år kommer Kriminalvården att delta i Sveriges största motionsloppsserie. De hoppas att motionsloppen lockar så många som möjligt av sina medarbetare att anmäla sig och göra en trevlig gruppaktivitet tillsammans.
Kriminalvården annonserade i slutet av 2023 att de kommer behöva rekrytera cirka 15 000 nya medarbetare de kommande 10 åren. Det är nästan en fördubbling. Deltagandet i Blodomloppet blir en viktig del för att synas i rätt sammanhang.
– Det här är en väldigt rolig satsning. Det blir en anledning för Kriminalvården att synas, och att väcka större intresse för de lediga tjänster som finns. Vi anställer till exempel 2 000 nya sommarvikarier varje år och kommer behöva växa rejält kommande år. Det är också ett sätt att få vår personal att trivas, att vi tillsammans främjar en aktiv livsstil, säger Rebecca Ohlsson, kriminalvårdschef på anstalten Fosie i Region Syd och fortsätter:
– Det finns flera gemensamma nämnare mellan Blodomloppet och Kriminalvården. Den största är att vi vill göra Sverige till ett tryggare samhälle. Kriminalvården arbetar hela tiden för att de intagna inte ska begå nya brott – att jobba för en förändring så att de som sitter hos oss är bättre rustade när de kommer ut i samhället igen.
Arrangemangen är utmärkta mötesplatser för arbetsgivare och företag att samlas för att röra på sig
– Det är väldigt glädjande att Kriminalvården väljer att göra den här satsningen på Blodomloppet. 2024 kommer vi arrangera lopp i hela 24 städer, och arrangemangen är utmärkta mötesplatser för arbetsgivare och företag att samlas för att röra på sig och äta picknick. Nu hoppas vi att många medarbetare från Kriminalvården deltar i loppen och att de som inte redan är blodgivare registrerar sig hos GeBlod på plats i samband med loppet, säger Tomas Hoszek, ordförande för Blodomloppet Sverige.
Blodomloppet är det största skyltfönstret utåt för GeBlod, som finns på plats på loppen i sina blodgivarbussar och tält för att informera om vikten av att ge blod och för att rekrytera nya blodgivare. Varje år registreras ungefär 5 000 nya givare vid loppen.
– Vi har redan en stor andel anställda hos kriminalvården som är blodgivare, och vi hoppas att vår medverkan ska leda till att det blir ännu fler, säger Rebecca Ohlsson.
Kriminalvårdens trailer kommer att synas i följande sex städer: Malmö, Umeå, Linköping, Göteborg, Stockholm och Västerås. Men medarbetare från Kriminalvården kommer med all säkerhet att synas i princip på varje lopp. Håll utkik efter deras medarbetare i tröjor med texten: “Vi gör löprundan tryggare”.