Ät rätt och må bra

Åsikterna är många när det kommer till mat, och det kan vara svårt att förhålla sig till alla kostråd och dieter som cirkulerar i media. Men för forskarna är inte den svåraste frågan vad man ska äta för att må bra – utan hur man ska göra för att få människor att faktiskt äta bättre.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, kan 80 procent av hjärt- och kärlsjukdomarna, 90 procent av all typ 2-diabetes och 30 procent av alla cancersjukdomar förebyggas med bättre matvanor, rökstopp och tillräckligt med fysisk aktivitet. Det spelar med andra ord stor roll vad vi äter.

Enligt svenska myndigheters kostråd bör de flesta svenskar äta mer grönsaker och frukt, mindre fett och mer fullkornsprodukter för att bli friskare. Men alla håller inte med. Vad som egentligen är en hälsosam kost debatteras flitigt i medierna och intresset har aldrig varit större för specialdieter som avviker från myndigheternas råd.

Hela artikeln av Ola Danielson, Medicinsk Vetenskap: Äta rätt – både svårt och lätt

Forskning om kost och hälsa

Här uppdaterar vi löpande med ny läsning om den senaste forskningen kring mat, kost och hälsa. Se varje artikel som information och inspiration för att hitta ett kostupplägg som passar dig.

Hälsosam kost kopplad till barns psykiska hälsa

Barn som äter hälsosamt har – oavsett kroppsvikt – bättre självkänsla, mindre känslomässiga problem och är mer sällan utan kompisar eller mobbade, visar en studie publicerad i tidskriften BMC Public Health

Hela artikeln här hos Sahlgrenska Akademin.

Vällagad mat bättre än vitaminpiller

Vitamintillskott för miljoner säljs årligen i Sverige. Men enligt forskare vid Karolinska Institutet är det oftast bättre att äta en vällagad balanserad kost. Vitamintillskott i höga doser kan till och med vara skadligt.

Hela artikeln här hos Karolinska Institutet.

Träna luktsinnet – då smakar maten bättre

Många av våra sinnen och vår förmåga att tugga och svälja försämras när vi blir äldre. En fara är att matlusten avtar – med risk för undernäring. Räddningen kan vara specialutvecklade träningsprogram, något som forskningsinstitutet SP jobbar med i ett EU-projekt.
Läs hela artikeln här hos Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Rätt kost och styrketräning bromsar förlust av muskler

En låggradig, kronisk inflammation kan ligga till grund för att vi med åldern förlorar våra muskler. Men utvecklingen går att vända med rätt kost och styrketräning. Det visar en ny Örebrostudie publicerad i Journal of Applied Physiology.

Läs hela artikeln här hos Örebro Universitet.

Ny studie visar hur mycket näring barn får av skollunchen

I en ny studie har forskare vid Uppsala universitet i samarbete med Livsmedelsverket undersökt svenska skolbarns energi- och näringsintag från skolmåltiden. Resultaten visar att barnen får i sig nära eller över 30 procent av sitt totala energi- och näringsintag över dagen vid skollunchen, vilket motsvarar Livsmedelsverkets råd. Studien visar dock att många barn behöver äta mer fibrer och fleromättat fett och mindre salt och mättat fett.

Läs hela artikeln här hos Uppsala Universitet.

Fet mat kan leda till undernäring hos äldre

Ett högt energiintag från fett i maten under medelåldern samt i äldre åldrar kan leda till framtida risk för undernäring. En ny studie visar att ju högre andel fett som ingår i kosten för normalviktiga och underviktiga personer, desto högre är risken för undernäring senare i livet. Resultaten gäller enbart underviktiga eller normalviktiga personer (BMI under 25).

Läs hela artikeln här hos Uppsala Universitet.

Hälsosam information biter inte på matglada konsumenter

Ny forskning från AgriFood Economics Centre visar att många konsumenter undviker att ta till sig produktinformation för att slippa skuldkänslor när de äter onyttig mat – ett beteende som medför ökad risk för en rad allvarliga sjukdomar.

Läs hela artikeln här hos Lunds Universitet.