14 juni Internationella blodgivardagen, en dag som tillägnas alla blodgivarhjältar

Internationella blodgivardagen är till för att tacka blodgivare för deras livsviktiga insatser. Årets tema har uppmaningen ”Safe blood for all” och årets värdland är Rwanda.

Av Blodomloppet
12 juni 2019
Twitter Facebook

Internationella blodgivardagen är till för att tacka blodgivare för deras livsviktiga insatser, öka medvetenheten om behovet av regelbundna bloddonationer och för att säkerställa tillgången på kvalitetssäkrat blod och blodprodukter.

Varje år sätter Internationella blodgivardagen fokus på ett tema för att lyfta behovet av blodgivning runt om i världen. Årets tema har uppmaningen ”Safe blood for all” och årets värdland är Rwanda.

Dagen firas till ära av professor Karl Landsteiner som upptäckte blodgruppssystemet år 1900 och som 1930 fick Nobelpriset för sin upptäckt. Den 14 juni är Landsteiners födelsedag. 

En blodpåse i minuten, dygnet runt, året om

I svensk sjukvård behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Men blodgivandet går ner och fler blodgivare behövs. Blodverksamheterna i Sverige hoppas att Internationella blodgivardagen ska inspirera fler människor att vilja hjälpa till genom att bli blodgivare och ge blod.

Klicka här för att läsa mer om årets kampanj på GeBlods hemsida, där du även hittar mer information om hur du blir blodgivare.