14 juni är Internationella blodgivardagen

Den 14 juni varje år arrangerar Världshälsoorganisationen, WHO, Internationella blodgivardagen över hela världen. Tema i år är ”What can you do?”.

Av Blodomloppet
14 juni 2017
Twitter Facebook

Årets tema för Internationella blodgivardagen är ”What can you do?”. Fokus är blodbe­hov vid oförutsedda kriser och människors vilja att hjälpa till när katastrofer inträffar.

– Att ge blod är ett konkret sätt att hjälpa sina medmänniskor. Det behövs förstås vid kriser och katastrofer men även i den vardagliga sjukvården, till cancerbehandlingar, svåra förlossningar, operationer och till för tidigt födda barn, berättar Ulrika Ljung, ordförande Blodkommunikation Sverige, för Geblod.nu.

Hon fortsätter:

– Genom att ge blod ger du en annan människa chansen att må bättre och i många fall är det skillnaden mellan liv och död.

Rekryterar blodgivare sedan 1993

Blodomloppet grundades i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning och det är loppens drivkraft än idag. I fjol rekryterades 2 328 nya blodgivare i anslutning till motionsloppen och en sjättedel av alla vuxna deltagare var blodgivare sedan tidigare.

1993 sade grundarna:

Framtidens blodgivare finns bland motionärer. Vi startar ett lopp och kallar det Blodomloppet.

Tack till dig som deltagare för att du är med och sprider den här livsviktiga frågan!

Bli blodgivare

Läs mer om vikten av blodgivning och hur du själv kan bli givare på geblod.nu.