Sveriges största motionslopp

16-04-07

Video: Blodets väg – från givare till medmänniska

blodpase

Blodgivarnas insatser räddar mängder med liv varje år. Men vad händer egentligen med blodet efter att man lämnat det?

Blodets resa från blodgivare till en skadad eller sjuk medmänniska är inte helt okomplicerat. Blodet ska tas genom flera steg innan det når fram till patienten; det ska testas, centrifugeras och delas upp i olika komponenter.

Vid blodgivningen tappas blodet i den en påse som innehåller antikoaguleringsmedel, ett medel som gör att blodet inte levrar sig. Du som blodgivare tappas på upp till 4,5 deciliter blod och själva blodgivningen tar ungefär 10 minuter.

I samband med blodgivningen görs även ett par tester på blodet. Testerna rör Hb-värde (blodvärde), Hiv, Hepatit B, Hepatit C och Syfilis. Blodpåsarna lämnas inte ut till patient förrän testerna är klara och godkända. Allt för att garantera säkerheten.

Varje blodpåse får också sitt eget ID. Det sker genom ett etikett- och kodsystem som garanterar både givarens och mottagarens anonymitet. Informationen kring varje blodpåse lagras i blodcentralens databas och på så sätt garanterar man att det inte sker någon förväxling på vägen.

Blodet delas upp för att kunna ges till flera patienter

När blodpåsen har transporteras till laboratoriet ska det centrifugeras. Det är något man gör för att blodet ska delas upp i sina beståndsdelar; röda blodkroppar, plasma, trombocyter och vita blodkroppar.

När centrifugeringen är klar har har blodet lagt sig i olika skikt, med de röda blodkropparna längst ner följt av de vita blodkropparna, trombocyterna och överst plasman.

Uppdelningen av blodet på det här sättet innebär att dina 4,5 deciliter blod kan hjälpa flera patienter, som var och en får den blodkomponent som just den behöver.

Blodet är en färskvara

De röda blodkropparna, som också kallas erytrocyter, kan lagras i upp till 42 dygn. Förvaringen sker i kylskå som håller en temperatur mellan 2 till 6 grader.

Blodplättarna (trombocyterna) måste användas inom fem till sju dygn. De är livsviktiga för bland annat benmärgstransplanterade patienter och cancerpatienter som behandlas med cellgifter.

Se filmen för att se blodets resa – från givare till medmänniska!

Läs mer om processen här på Geblod.nu.

Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor