Sveriges största motionslopp

16-08-26

Tusentals Västeråsare springer för att uppmärksamma vikten av att ge blod!

vasteras_049

Måndag 29 augusti deltar omkring 5 300 personer i den trettonde upplagan av Blodomloppet i Västerås. Läs om läget inför loppet här.

– Förberedelserna har gått bra, vi har omkring 5 300 anmälda hittills och håller tummarna för bra väder och många efteranmälningar, berättar tävlingsledare Per Tunander från arrangörsföreningen Västerås FK Friidrott.

Per berättar att bansträckningen är densamma i år som tidigare år och att man delar upp starten i elitled och motionärsled.

– Under de första 500 meterna har vi dessutom nästan hundra meter bred start, vilket gör att de snabbare löparna har bra möjligheter att springa om redan i början av loppet.

Stort friidrottsintresse i Västerås

Föreningen har flera medaljhopp under helgens friidrotts-SM i Sollentuna, bland andra Sofi Flink (spjut) och Malin Marmbrandt (längd/hopptresteg).

Tävlingsledare Per Tunander ger blod.

Per Tunander berättar att friidrotten är populär i Västerås, men att föreningen är i behov av fler ledare för att kunna ta emot alla barn och ungdomar som vill börja.

– Tyvärr kan vi inte ta emot alla som vill börja utan måste erbjuda köplats. Det är till exempel nästan hundra stycken -08/-09:or som vill börja nu i höst, men vi behöver fler ungdomar och föräldrar som kan tänka sig att hjälpa till som ledare, avslutar Per Tunander.

Loppets syfte är att uppmärksamma vikten av blodgivning

Blodomloppet arrangeras på 15 orter runt om i landet i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning. På plats vid varje lopp finns blodcentralen för att ta emot intresseanmälningar från de som vill bli blodgivare.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar Claes Fagerström, ordförande för Blodomloppet Sverige.

Blodomloppet i Västerås arrangeras för trettonde gången. Start och mål sker på Rocklunda området, fotbollsplanerna norr om ridhuset. Första start sker klockan 18:00.

Gratis bussar i länet mot uppvisande av nummerlapp!

Deltagare i Blodomloppet i Västerås den 29 augusti reser fritt med alla VL:s bussar mot uppvisande av nummerlapp. Landstinget Västmanland och VL vill därigenom sätta fokus på tre av landstingets viktiga områden: hälsoförebyggande arbete, blodgivning och insatser för miljön.

– Blodomloppet är ett jättebra evenemang som både uppmuntrar människor att röra på sig samtidigt som det uppmärksammar den livsviktiga blodgivningen, säger Marie Christensson, marknads- och informationschef på VL. Om vi samtidigt kan få fler deltagare att resa till och från loppet kollektivt gör vi dessutom en värdefull insats för miljön.

Erbjudandet gäller måndagen den 29 augusti, kl. 16-22, mot uppvisande av nummerlapp.

Tidsprogram 29 augusti

  • 18:00 Start 10km 1:a ledet Elitlöpare
  • 18:05 Start 10 km 2:e ledet Motionslöpare
  • 18:25 Start 5km 1:a ledet Elitlöpare
  • 18:30 Start 5km 2:e ledet Motionslöpare
  • 18:35 Start 5km Promenad

Med reservation för förändringar.

Resultat 2016: Resultatlänk

Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor