Sveriges största motionslopp

16-08-28

Premiär för Blodomloppet i Karlstad!

Inte mindre än 6 st ambassadörer stöttar Blodomloppet inför premiärupplagan i Karlstad. Läs mer om loppet här!

karlstad-2015-118-av-132

Tisdagen 30 augusti arrangeras den första upplagan av Blodomloppet i Karlstad.  Loppet samarrangeras av friidrottsklubben IF Göta Karlstad och Blodcentralerna i Värmland.

Under måndagen var drygt 1 100 deltagare anmälda till loppet.

Loppets syfte är att uppmärksamma vikten av blodgivning

Blodomloppet arrangeras på 15 orter runt om i landet i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning. På plats vid varje lopp finns blodcentralen för att ta emot intresseanmälningar från de som vill bli blodgivare.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar Claes Fagerström, ordförande för Blodomloppet Sverige.

I Sverige ger omkring 3 % av befolkningen mellan 18-75 år blod minst en gång per år.

Jörgen Jönsson, Sandra Lundqvist och Agneta Bytoft ambassadörer

För att uppmärksamma loppet lite ytterligare har arrangörerna inte mindre än 6 st ambassadörer. Bland dem hockeylegendaren Jörgen Jönsson, som varit regelbunden blodgivare i 20 år, även under sin spelarkarriär.

Men också ultralöparen Sandra Lundqvist, som lämnat blodplasma i 17 år.

– Det är kul att ha Sandra som ambassadör just för att hon tränar och tävlar väldigt mycket. Många tror att de inte kan bli givare för att de tränar en del, men det går lika bra ändå. Vissa blir lite mer slitna än andra, men skulle det vara så kan man lämna lite mer sällan exempelvis, säger Maria Brunnsgård på Blodcentralen Kristinehamn till NWT.

Den trogna blodgivaren Agneta Bytoft, som började ge blod direkt då hon blev myndig och därefter gjort givandet till en vana. Under sommaren gjorde hon sin 744:e tappning och på tisdagen springer hon med nummerlapp nummer 1.

Personifierar vikten av att ge blod

Med som ambassadörer lyfter Blodomloppet i Karlstad även fram Leif-Åke Olsson, Anders Molander och Jenny Eng. Gemensamt för de tre är att de har blodgivarna att tacka för mycket.

Leif-Åke fick blod efter en arbetsplatsolycka i sitt yrke som byggnadssnickare, då han träffades av en fallande betongklump.

– Jag fick mycket blod i samband med operationen. I dag mår jag bra och kan arbeta på heltid igen, berättar han för NWT.

Även Jenny var i akut behov av blod då det uppstod komplikationer vid en förlossning.

– Det är lätt att känna sig utlämnad när man ska föda barn. Därför är det en trygghet att det finns hjälp att få om ens förlossning blir besvärlig, konstaterar hon.

Anders diagnosticerades med blödarsjuka redan vid nio månaders ålder.

– Jag skulle dö utan min medicin och tack vare den kan jag leva som vanligt.

Blodcentralen tar emot intresseanmälningar

Starten på tisdag är förlagd till Regementsgatan och målgång sker inne på Tingvalla IP. Efter loppet dukas en stor picknick upp på området där deltagande lag hämtar ut varsin picknickkasse.

Blodcentralerna i Värmland finns på plats för att ta emot intresseanmälningar från de som vill bli blodgivare.

Efteranmälan är möjlig på plats.

Läs mer om loppet här!

Resultat 2016: Länk

Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor