På tisdag är det dags i Malmö!

Blodgivningens lopp kommer till Malmö

På tisdag är det dags för Blodomloppet i Malmö och arrangörerna hoppas inte bara på många nya deltagare, utan kanske framförallt på flera nya blodgivare. Blodomloppet är nämligen inget vanligt motionslopp utan arrangeras i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning.

– Intresset för årets lopp är i nivå med tidigare år och vi är extra glada över att ha omkring 700 blodgivare anmälda hittills bland de flera tusen deltagarna, meddelar Bengt Rosberg från arrangörsklubben Heleneholms IF. Loppet lockar många företag som ser Blodomloppet som en del av deras friskvårdssatsning där alla kan vara med, man måste inte vara blodgivare, berättar han.

Skåne behöver 7 000 nya blodgivare varje år
Blodomloppet arrangeras på 13 orter runt om i landet och Malmö är andra stad ut. För blodcentralen är loppet viktigt för att göra behovet av blodgivning mer känt. Skåne har idag omkring 30 000 blodgivare, men det behövs fler.

– I Skåne behöver vi 7 000 nya blodgivare per år för att täcka upp behovet, berättar Ingrid Johansson, Blodcentralen Skåne. Blodomloppet är ett bra tillfälle att rekrytera nya blodgivare, men också ett sätt att uppmärksamma de som redan är aktiva, fortsätter hon.

Motionsloppet med ett större mål
Syftet med Blodomloppet är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil, något som gör att Blodomloppet sticker ut från de traditionella loppen.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål, säger Claes Fagerström, ordförande Blodomloppet Sverige. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar han.

Förra året hade Blodomloppet totalt över 113 000 deltagare.

”Blodgivning räddar liv”

– Blodomloppet är en viktig del i att öka kännedomen om blodgivning över hela landet. I framtiden ska alla veta vad blodgivning är, hur det går till och att behovet alltid finns. Blodgivning räddar liv, avslutar Ingrid Johansson.

Första start för Blodomloppet Malmö är på tisdag 12 maj kl. 18:30 och det går att efteranmäla sig på plats fram till en timme före start.

Gunilla Nielsen kommer att vara på plats i Malmö och intervjuas på scen. Läs gärna: Gunilla möter sina livräddare på jobbet

På plats finns även Blodcentralen Skåne som berättar mer om blodgivning och tar emot intresseanmälningar från de som vill bli nya blodgivare. Även Blodbussen är på plats för de som vill testa på att ge blod och se vilken blodgrupp man tillhör.

I Skåne finns det 9 blodcentraler och 2 blodbussar. Blodbussarna har omkring 100 hållplatser runt om i Skåne, inklusive Laholm i Halland och Älmhult i Småland.

Banan för Blodomloppet Malmö är densamma som tidigare år och det finns tidtagning i alla klasser (förutom promenad). Innan start värmer Friskis & Svettis upp deltagarna och omkring 125 funktionärer är involverade i Blodomloppet under dagen.

Karta och kontaktuppgifter: Här kan du ge blod i Skåne

Följ Blodomloppet Sverige på Facebook för nyheter, bilder och annan information från våra lopp.

Läs mer om Blodomloppets alla lopp här.

Publicerad: 8 maj 2015

Grundare

Presentatör

Huvudpartner

Nationell partner