Sveriges största motionslopp

16-06-21

Över 90 000 personer har deltagit i årets Blodomloppet – hittills!

DSC_5360

Totalt har 90 572 personer deltagit i Blodomloppet under vårsäsongens besök på nio orter. Hur många picknickkassar som packats och delats ut? Rätt svar: 16 874 stycken!

Omkring en sjättedel av de över 90 000 deltagarna är registrerade blodgivare och hittills har 1 546 nya blodgivare värvats i samband med loppen – en siffra som Blodomloppet vill öka markant.

I förhållande till sin storlek ökade Blodomloppet i Karlskrona mest (+17%) och i antal deltagare räknat stod Linköping för den största ökningen (+969). Blodomloppet i Borlänge passerade för första gången 10 000 deltagare (10 018), vilket kan jämföras med att Borlänge kommun har 50 988 invånare (SCB).

Lilla Blodomloppet, klassen för barn och ungdomar, arrangerades på 5 orter och har lockat 1 524 deltagare.

– Blodomloppets huvudsyfte är att öka kännedomen och kunskapen om vikten av blodgivning. Att även inspirera barn och ungdomar till att röra på sig i tidig ålder är en självklarhet och något vi vill utveckla framöver, berättar Claes Fagerström, ordförande för Blodomloppet Sverige.

Vill värva ännu fler blodgivare

I samband med Blodomloppet finns blodcentralerna på plats för att berätta om blodgivning och värva nya blodgivare. Hittills i år har 1 546 personer, i samband med loppen, anmält sig för att bli blodgivare.

– Varje blodgivare räddar liv och det här är en siffra vi vill öka ordentligt, menar Claes Fagerström. Samtidigt är det svårt att säga hur många som anmäler sig som ny givare dagarna eller veckorna efter respektive lopp, men här vill vi självklart bli bättre, förklarar han.

Under hela 2015 värvades 2 653 nya blodgivare i samband med Blodomloppets lopp.

Kan bli Europas största motionsarrangemang

Efter vårsäsongens nio ortsbesök tar nu Blodomloppet sommaruppehåll och är tillbaka 16 augusti i Jönköping. Därefter följer ytterligare fem orter, där Östersund och Karlstad är nya för i år.

– Trots den tuffa konkurrensen finns det en god chans att Blodomloppet slår nytt deltagarrekord och blir Europas största motionsarrangemang, avslutar Claes Fagerström.

Blodomloppets kvarvarande lopp 2016

Blodomloppets genomförda lopp 2016

  • Karlskrona,16 maj
  • Malmö, 17 maj
  • Uppsala, 19 maj
  • Hudiksvall, 23 maj
  • Umeå, 24 maj
  • Linköping, 26 maj
  • Borlänge, 30 maj
  • Göteborg, 1 juni
  • Stockholm, 8-9 juni

geblodnu_logotyp_rgb

Grundare

Presentatör

Huvudpartner

Nationell partner