Sveriges största motionslopp

15-11-26

Östersund ny ort 2016!

Östersund

Den 23 augusti 2016 arrangeras Blodomloppet i Östersund. Loppet arrangeras av Trångsvikens IF tillsammans med blodcentralen Storsjötappen och syftet är att uppmärksamma vikten av blodgivning samt rekrytera nya givare.

Deltagarna väljer mellan distanserna 5 eller 10 kilometer och start och mål sker på Östersundstravet.

Blodomloppets syfte är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning och att främja en hälsosam livsstil. Under 2015 deltog fler än 113 000 deltagare i 13 olika städer och till 2016 tillkommer Östersund och Karlstad som nya orter.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål, säger Claes Fagerström, ordförande Blodomloppet Sverige. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar han.

”Målet är att skapa en motionsfest”

Arrangörerna av loppet i Östersund, Trångsvikens IF och blodcentralen Storsjötappen, siktar på att nå 3 000 deltagare, men syftet med arrangemanget är större än att ”bara” ordna ett motionslopp. – Målet är att skapa en motionsfest med blodgivning som ett centralt budskap, berättar Lena Gavelin från arrangörsföreningen Trångsvikens IF. Blodomloppet i Östersund ska passa många, från den som vill promenera 5 km till elitlöparen som vill springa en bra tid på milen, berättar hon.

Start- och målområdet kommer att vara på Östersundstravet och dessutom arrangeras även Lilla Blodomloppet för barn och ungdomar.

Loppet har efterfrågats av blodgivarna

– Vi från blodcentralens sida är jätteglada över att Blodomloppet kommer till Östersund. Det är en rolig aktivitet som många blodgivare har efterfrågat, berättar Anneli Markgren, biomedicinsk analytiker och sektionssamordnare på Storsjötappen.

Tappningsverksamheten är samlad till Östersunds Sjukhus och totalt finns omkring 10 000 blodgivare i regionen. Friska personer mellan 18-60 år kan bli blodgivare – allt som krävs är ett besök och blodprov hos blodcentralen.

– Vad många inte tänker på är att sjukvårdens ”vanliga” operationer och behandlingar är helt beroende av givarnas blod, så det finns många skäl till att bli blodgivare, berättar Anneli Markgren.

En motionsfest för hela familjen

Efter loppet samlas de deltagare som är anmälda i lag i en gemensam picknick. Blodomloppet är därför till stor del en social tillställning där många företag väljer att se det som en del i sin friskvårdssatsning.

– Det blir en kväll då vi gemensamt slår ett slag för löpning, motion, blodgivning och att alla kan. Vi hoppas locka hela familjen ut i spåret, men även publik, släkt och vänner. Det blir en motionsfest du inte vill missa, avslutar Lena Gavelin.

Läs mer om Blodomloppet i Östersund och glöm inte att gilla Blodomloppet Sverige på Facebook!

Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor