Sveriges största motionslopp

15-05-22

Blodomloppet i Borlänge lockar många!

Blodomloppet i Borlänge lockar många!

Den 25:e maj är det dags igen för Blodomloppet i Borlänge. Loppet har på bara några år blivit en succé både vad gäller antalet deltagare och nya blodgivare. Blodomloppet är nämligen inget vanligt motionslopp utan arrangeras i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning.

När Blodomloppet i Borlänge arrangerades för första gången, 2006, deltog omkring 1 200 personer. Sedan dess har utvecklingen slagit alla förväntningar och loppet har gått från 5 100 deltagare 2011 till 10 000 i fjol.

– Lika glädjande är att vi varje år får in väldigt många intresseanmälningar för nya blodgivare, poängterar tävlingsledare Mats Mårtensson, Stora Tuna OK. De senaste åren har omkring 200 personer per år anmält sig som blodgivare, berättar Mats och påminner om att sista anmälan för de som vill anmäla lag till årets lopp är redan nu på måndag den 4 maj.

Stort intresse – även som friskvårdssatsning
Det stora deltagarintresset för Blodomloppet Borlänge har gjort att loppet till i år valt att göra några förändringar.

– Grundupplägget är det samma, men vi vill göra något extra för att utöka upplevelsen samtidigt som vi behöver hantera trängseln som uppstått på grund av det stora antalet deltagare, berättar Mats Mårtensson. Vi har bland annat utökat antalet startfållor och även bokat en bredare målportal för att få ett smidigare flöde genom målet, fortsätter han.

Många företag ser Blodomloppet som en del i sin friskvårdssatsning och intresset för att delta i lag om fem personer är stort. Varje lag erhåller dessutom en picknickkasse efter målgång, vilket gör att många deltagare stannar kvar på området efter loppet. Blodomloppet är med andra ord lika mycket en social aktivitet som ett motionslopp.

”Han har varit blodgivare i 50 år”
Jennie Jansson arbetar på Blodcentralen Falun och varje år transfunderas omkring 14 000 blodkomponenter inom sjukvården i Dalarna. Blodomloppet är en av Blodcentralernas största kanaler för att samla in intresseanmälningar från nya blodgivare.

– Utan personer som är villiga att ge blod stannar sjukvården. Blodet som doneras behövs vid operationer, cancervård och olycksfall, förklarar Jennie.

För att få ge blod måste man ha fyllt 18 år, men någon övre åldersgräns finns inte så länge man är frisk.

– Den som har gett blod flest gånger i Dalarna och som fortfarande är aktiv givare är en herre som gett blod över 170 gånger, han har varit blodgivare i 50 år, berättar Jennie Jansson.

”Motionsloppet med ett större mål”
Blodomloppet arrangeras på 13 orter runt om i landet och syftet med loppen är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt främja en hälsosam livsstil, något som gör att Blodomloppet sticker ut från de traditionella loppen.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål, säger Claes Fagerström, ordförande Blodomloppet Sverige. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar Claes.

Följ Blodomloppet Sverige på Facebook för nyheter, bilder och annan information från våra lopp.

Läs mer om Blodomloppets alla lopp här.

start_borlange_2014

Publicerad 22 maj 2015.

Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor