Sveriges största motionslopp

16-05-23

Många blodgivare springer i Umeå

dsc_3359

I morgon, tisdag, är det dags för Blodomloppet i Umeå. Arrangörerna och blodcentralen gläds lite extra över att så många blodgivare är anmälda till loppet. Målet är att uppmärksamma vikten av att ge blod och få många nya givare.

Omkring 1500 av de anmälda är befintliga blodgivare och för dem blir det en extra chans att manifestera vikten av blodgivning så att fler blir givare.

Mycket i arrangemanget är sig likt sedan tidigare år, med ett par nyheter:

– Vi har en ny bana för 10 kilometer och har flyttar starten för promenadklassen något, berättar Freddie Nordgren från arrangörsföreningen. Vi kommer också ha två orkestrar ute längs med banan, en latinamerikansk och en musikklass, fortsätter han.

Lilla Blodomloppet arrangeras mitt på dagen och har ökat i intresse.

Redan värvat flera nya givare

Arrangörsföreningen har tillsammans med Blodcentralen varit ute och marknadsfört loppet på Renmarkstorget och vid IKEA. På samma gång har man passat på att värva nya blodgivare.

– Det är 50 personer som redan tagit blodprov för att bli givare, berättar Åsa Hylander från Blodcentralen. Det känns jättekul att få fler nya blodgivare redan innan loppet har börjat.

Åsa Hylander berättar även att 175 personer har vid anmälan angivit att de vill ha mer information om blodgivning. Personer som blodcentralen kontaktat och hoppas få se på plats på tävlingsområdet.

”Vi skulle inte klara oss utan blodbussen”

I den vardagliga verksamheten är blodbussen en viktig faktor för att locka nya blodgivare. Att göra det enkelt för personer att bli blodgivare, och komma ut till dem istället för att de ska åka in till blodcentralen, har visat sig vara ett framgångsrecept.

– Blodbussen står för ungefär en tredjedel av länets tappningar. Den åker runt till 17 orter och 14 företag, så totalt är det 31 ”tappställen” som besöks, berättar Åsa Hylander.

Blodbussen i Västerbotten täcker inte bara länets orter, utan även delar av Norrbotten och Västernorrland.

– Vi har två lag från Blodcentralen som deltar i Blodomloppet. Fler kan vi inte vara för det brukar vara full fart i blodgivningstältet och då behöver vi vara så många som möjligt, avslutar Åsa Hylander.

Blodcentralen är på plats på tävlingsområdet för att ta emot intresseanmälningar.

Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor