Många barn vill springa Lilla Blodomloppet i Visby!

DSC_0212

Visby är ”finalort” även i årets upplaga av Blodomloppet. Och på torsdag är det dags!

Motionsloppet, där deltagarna går eller springer 5 eller 10 kilometer, samarrangeras i Visby av friidrottsklubben VIF Gute och blodcentralen.

För barn arrangeras Lilla Blodomloppet, ett lopp som vuxit snabbt i popularitet.

– I fjol hade vi 188 barn som sprang Lilla Blodomloppet och i år har vi satt ett tak på max 200 barn för att klara av att göra ett bra arrangemang, berättar Åsa Larsson, tävlingsledare för Blodomloppet i Visby.

Alla barn som deltar får en t-shirt, vilket även de vuxna deltagarna får.

Loppets syfte är att uppmärksamma vikten av blodgivning

Blodomloppet arrangeras på 15 orter runt om i landet i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning. På plats vid varje lopp finns blodcentralen för att ta emot intresseanmälningar från de som vill bli blodgivare.

– Blodcentralen i Visby har en väldigt fin blodbank och i fjol var vi det Blodomlopp som i förhållande till antal deltagare var bäst på att värva flest nya blodgivare. Och det hoppas vi förstås att vi lyckas med i år också, säger Åsa Larsson.

Claes Fagerström, ordförande för Blodomloppet Sverige, fortsätter:

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod.

I Sverige ger omkring 3 % av befolkningen mellan 18-75 år blod minst en gång per år.

Tävlingar och matprovningar på området

Tillsammans med medlemsavgifterna är Blodomloppet en avgörande intäktskälla för att VIF Gute ska kunna bedriva sin verksamhet.

– Friidrotten är het här på Gotland och vi har nära tredubblat föreningen de senaste 5-6 åren, berättar Åsa Larsson.

Bansträckningen för Blodomloppet i Visby är densamma som tidigare år. Nytt är dock att Friskis & Svettis håller i uppvärmningen samt att loppets sponsorer bjuder på tävlingar och matprovningar på området.

Efteranmälan är möjlig på plats. Läs mer här: Visby

Grundare

Presentatör

Huvudpartner

Nationell partner