Sveriges största motionslopp

16-05-01

Jesper springer ledigt en mil tack vare blodgivare!

Från ÖP

Jesper Kassling föddes med multipla hjärtfel och opererades för första gången när han bara var sex dagar gammal. Nu, i vuxen ålder, springer han ledigt en mil och längre vilket inte hade varit möjligt utan tillgång till donerat blod.

Jesper föddes med Fallots tetrad vilket betyder att han hade fyra hjärtfel. Dessutom hade han pulmonalis atresi vilket innebär att den klaff som går ut mot aorta inte fanns överhuvudtaget.

Du kan även läsa texten här hos Geblod.nu.

– När jag föddes märktes det ganska direkt att något var fel. Jag var blå när jag kom ut, skämtar Jesper.

Med största sannolikhet hade Jesper inte överlevt de där första dagarna efter födseln om han inte hade fått blod. Totalt har han opererats fyra gånger för sina hjärtfel, senast när han var tjugofem. Då drabbades han även av en inre blödning vilket ökade behovet av blod än mer.5e5b5c81988887d19cb8a29868a1a8a1-jesper

Som svar på frågan om vad blodgivare betyder för honom svarar Jesper enkelt.

– Ja, det är mitt liv. Utan blodgivare hade jag inte levt idag, säger Jesper.

Han blev först medveten om bloddonationer när han genomgick sin tredje operation vid 15. Då blev han varse att andra människor faktiskt gav blod som han sedan fick för att ersätta det som han förlorade genom operationerna.

Följ Blodgivning i Sverige på Facebook här!

“En härlig revansch att springa milen första gången”

Idag springer Jesper ledigt en mil under en timme. Han klättrar också och går till gym flera gånger i veckan för att bygga upp styrkan i sin kropp.

– Det var en härlig revansch att springa milen första gången. Speciellt med tanke på att när jag var 14 år kunde jag inte springa 60 meter utan att vara helt slut och ligga och få blodsmak i munnen, säger Jesper.

En sak Jesper speciellt vill förmedla är att det är alltid fler än en person som påverkas av en bloddonation. Den person som får ta emot blodet är ju direkt påverkad förstås men även omgivningen påverkas. Det tycker Jesper är bra att ha i åtanke.

– Jag vill säga ett stort tack till alla som tar sig tiden att ge blod. Det har räddat mitt liv och många andras också, avslutar Jesper.

Vill du bli blodgivare? Läs mer här!

Fler berättelser om vad blodgivning kan betyda finns att läsa här hos Geblod.nu:

Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor