Humana är en av Blodomloppets nationella sponsorer, bland annat för att lyfta fram de positiva effekter som fysisk aktivitet har, inte minst för personer med funktionsvariationer.
”Att kunna bidra till vårt samhälle och ge blod till någon är en liten uppoffring för mig, men det kan betyda liv och död för någon annan”, säger Hanna Nyvell.
På Humana arbetar Hanna som varit Kund- och assistentansvarig på i 2 år och är utbildad personalvetare.
Hanna har varit blodgivare i 14 år och vissa år har hon gett blod 3 gånger per år, vilket är det man får ge max per år som kvinna. Ibland har det blivit färre gånger och i perioder har hon fått pausa sin insats som blodgivare när hon exempelvis har haft lite lägre blodtryck eller som under sin graviditet.
Ett annat skäl till varför Hanna ville bli blodgivare är att hon under några år jobbade som trafiklärare och fick då större förståelse för hur viktigt det faktiskt är med nytt blod inom sjukvården. Särskilt i samband med stora och allvarliga trafikolyckor.
Man vet aldrig vem det är som behöver blodet en dag
Den senaste gången Hanna lämnade blod var i mars i år. Då fick hon ett samtal från blodcentralen om att behovet av blod just nu är stort. Under coronapandemin har det blivit en nedåtgående trend i antalet blodgivare och därmed har lagret minskat.
– Det är strikt med vilka som får ge blod, man får inte vara sjuk. Ibland blir man ju lite påverkad själv och kan känna sig lite yr efter att man har gett blod. Därför gäller det att må bra och vara frisk den dagen man går dit, säger Hanna.
Hon har många gånger känt känslan av att hon har ett otroligt priviligierat liv, hon är frisk och hon bor i ett icke krigsdrabbat land som Sverige.
– Man vet aldrig vem det är som behöver blodet en dag, det kan lika gärna vara någon i min närhet.
Hanna tänker på sin kompis kusin som hade leukemi i många år som barn och var helt beroende av blodtransfusionen innan han blev friskförklarad.
Läs mer hos GeBlod.nu!