Göteborg: Löparfest på blodigt allvar

Idag springer tusentals deltagare Blodomloppet i Slottsskogen. Loppet arrangeras för 24:e gången av Örgryte IS Friidrottsklubb och Droppen Blodgivning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det blir en kväll fylld med löparglädje, musik och samtal om den livsviktiga blodgivningen.

– Räknar vi in alla efteranmälningar närmar vi nog oss 11 000 deltagare, berättar Per Tedenrud från arrangörsföreningen Örgryte IS Friidrott.

Blodomloppet i Göteborg ingår i ett större sammanhang och arrangeras på 15 orter runt om i landet med över 100 000 deltagare totalt. Det gör Blodomloppet till ett av Sveriges största motionsevenemang.

Något för alla

Blodomloppet SlottsskogenMan kan delta individuellt eller i lag, välja mellan att springa 5 och 10 km eller promenera 5 km. Löparklasserna har även tidtagning.

Nytt för i år är att alla deltagare får en röd funktionströja innan loppet, med hopp om att skapa ett rött flöde i banan.

Efter loppet förvandlas Slottsskogen till en gigantisk picknick och från scen underhåller Jawone som i dagarna släppte en ny musikvideo till sin låt ”Främling”.

– Kvällen är en mix av individuell prestation, laganda och gemenskap. Och allting med ett gott syfte. Blodomloppet sprider kunskap och engagemang om blodgivning, berättar Ulrika Ljung från Droppen Blodgivning.

1 600 blodgivare deltar

Loppets ambition är att under kvällen hylla redan aktiva blodgivare. I år deltar närmare 1 600 blodgivare.

– Vill man veta mer om blodgivning, hur man blir blodgivare eller hur man på andra sätt kan hjälpa till tycker jag man ska titta in i blodgivningens tält eller Blodmobilen som finns på plats, avslutar Ulrika.

Inget lopp utan funktionärer

– Vi har 150 funktionärer som hjälper till under loppet, men det har varit ännu fler involverade för att sortera nummerlappar och liknande, berättar Per Tedenrud.

Han fortsätter:

– Föreningen har omkring 250 medlemmar och utan det ideella engagemanget skulle det vara omöjligt att genomföra det här. Blodomloppet är vårt absolut viktigaste arrangemang varje år, avslutar Per.

Grundare

Presentatör

Huvudpartner

Nationell partner