Sveriges största motionslopp

15-06-01

Deltagarrekord väntar blodgivningens lopp i Stockholm

Deltagarrekord väntar blodgivningens lopp i Stockholm

Den andra och tredje juni är det dags för Blodomloppet i Stockholm och med över 20 000 anmälda löpare står det klart att det blir nytt deltagarrekord. Och förutom glada deltagare siktar arrangörerna också på många nya blodgivare, Blodomloppet är nämligen inget vanligt motionslopp utan arrangeras i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning.

Många av deltagarna är med i ett motionslopp för första gången och omkring 90 % av dem är anmälda via sin arbetsplats. Arrangörerna menar att många vill passa på att springa inte bara för sig själv – utan för en god sak.

– Blodomloppet blir en plattform som vi tror bidrar mycket till folkhälsan och inspirerar folk att testa på fler lopp, menar Tomas Tomas Hoszek, generalsekreterare för Lidingöloppet, som arrangerar Blodomloppet Stockholm tillsammans med Blodcentralen.

Motionsloppet med ett större mål
Syftet med Blodomloppet är att uppmärksamma behovet av blodgivning och att främja en hälsosam livsstil, något som gör att Blodomloppet sticker ut från de traditionella loppen.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål, säger Claes Fagerström, ordförande Blodomloppet Sverige. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar han.

Förra året hade Blodomloppet totalt över 113 000 deltagare och i år arrangeras loppen på 13 orter runt om i landet.

Viktigt att rekrytera nya blodgivare
Under 2014 gav drygt 43 000 personer blod i Stockholms län och 3 av 100 stockholmare är blodgivare. Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig Blodcentralen Stockholm, berättar att det just nu är extra viktigt att få in nytt blod.

– Inför sommaren är det viktigt att fylla på blodbanken så att blodtillgången säkras för sommarperioden. När många reser bort får vi in mindre blod. Därför är det viktigt att ha ett välfyllt lager inför sommaren.

I Stockholm finns fyra fasta blodcentraler; vid Hötorget, Skanstull, Fridhemsplan och i Danderyd. Dessutom finns fem mobila enheter – två trailers, två stora bussar och en minibuss – som besöker omkring 180 platser i länet.

”Blodomloppet är en manifestation”
Motionsloppet har en särskild tävlingsklass för blodgivare, men även om man inte är givare är alla är en viktig aktivitet för att både få in nya intresseanmälningar, men också för att uppmärksamma frågan och göra behövet mer känt.

– Blodomloppet är en manifestation för den livsviktiga blodgivningen och en hyllning till blodgivarna. Tack vare dem kan sjukvården lindra, bota och rädda liv, avslutar Karolina Blom Wiberg.

Tomas Hoszek berättar:

– Vi ser det som väldigt positivt att vi även detta år har möjlighet att erbjuda två kvällar för alla som vill vara med i Blodomloppet. Två kvällar innebär att vi kommer att höja kvaliteten på evenemanget och känner på så vis att vi kan bidra till ytterligare ökad medvetenhet kring blodgivning, som är Blodomloppets grundsyfte, poängterar han.

Räknar med över 20 000 deltagare
Loppet i Stockholm arrangeras ute vid Djurgårdsbrunn och längs med banan finns också musik av olika slag och andra aktiviteter för att höja upplevelsen för deltagarna. Efter målgång får alla lag varsin picknick-kasse från ICA att dela på, denna avnjuts tillsammans med alla deltagare i det gröna gräset på Djurgården.

– Efterfrågan av företagstält är större än någonsin och det är roligt att så många företag tar chansen att kombinera hälsa, motion, mat och att sprida budskapet om blodgivning till sin personal, säger Jessica Lindén, projektledare Blodomloppet Stockholm.

Loppet har vuxit rejält senaste åren; 2013 var det 14 100 deltagare och 2014 utökades loppet till två kvällar och lockade 17 845 deltagare.

– Nu är vi uppe i över 20 000 anmälda, berättar Jessica. Med alla efteranmälningar på plats kommer vi komma upp i nästan 21 000 och med de anmälningssiffrorna så ökar ju spridningen av det livsviktiga budskapet om blodgivning ännu mer, avslutar hon.

Följ Blodomloppet Sverige på Facebook för nyheter, bilder och annan information från våra lopp.

Läs mer om Blodomloppets alla lopp här.

c0epdl8ojsylfqovwpnp (1)

Publicerad 1 juni 2015.

Grundare

Presentatör

Huvudpartner

Nationell partner