Sveriges största motionslopp

15-05-19

Dags för 19:e upplagan av Blodomloppet i Linköping!

Dags för 19:e upplagan av Blodomloppet i Linköping!

På torsdag är det dags igen för Blodomloppet i Linköping. Loppet arrangeras för 19:e gången och arrangörsföreningen, IK Akele, ser fram mot många deltagare och nya blodgivare. Blodomloppet är nämligen inget vanligt motionslopp utan arrangeras i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning.

Loppet har vuxit sig allt större och i år siktar man på 14 000 deltagare.

– Jag tror att Blodomloppet för många av våra deltagare är det enda motionsarrangemanget de är med på under året, säger Per Lindh från IK Akele. Det känns som att det är en snackis i Linköping, de flesta känner till loppet och det pratas om det som ett av de största eventen under året i staden.

”Motionsloppet med ett större mål”
Blodomloppet arrangeras på 13 orter runt om i landet och syftet med loppen är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt främja en hälsosam livsstil, något som gör att Blodomloppet sticker ut från de traditionella loppen.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål, säger Claes Fagerström, ordförande Blodomloppet Sverige. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar Claes.

I Östergötland finns det strax över 18 000 aktiva blodgivare och antalet anmälda blodgivare i Blodomloppet var i fjol 1 671 stycken.

Två blodgivarlag i Linköping
– I år har vi två blodgivarlag som kommer springa loppet för Blodtappen i Östergötland, berättar Enisa Deumic, kommunikatör och blodgivarsamordnare på Blodtappen, Region Östergötland. Lagen består av 5 tjejer och 5 killar som har gett blod minst 10 gånger.

Östergötland har ett behov på 2 000 godkända nyregistreringar per år och Blodomloppet är en av de viktigaste möjligheterna för Blodcentralerna att få in nya intresseanmälningar om att bli blodgivare.

– Under 2014 har det tagits prover och registrerats 1505 nya blodgivare i hela Östergötland. Det innebär att det har genomförts cirka 29 provtagningar i veckan, förklarar Enisa.

Även Per Lindh från IK Akele är blodgivare.

– Självklart är jag blodgivare, och eftertraktad sådan då min blodgrupp är 0-. Jag brukar ge blod så ofta det är möjligt, berättar han och hoppas på många deltagare ute på Stångebrofältet.

Följ Blodomloppet Sverige på Facebook för nyheter, bilder och annan information från våra lopp.

Läs mer om Blodomloppets alla lopp här.

dsc9600

Publicerad 19 maj 2015.

Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor