Sveriges största motionslopp

16-04-18

Bra att veta: Inför en blodgivning

Foto: Christiaan Dirksen Blodgivare på blodcentralen Triangeln Malmö

Ät normalt, känn dig frisk och kry och ta med dig ett glatt humör – förbered dig för ett besök på blodcentralen!

Inför en blodgivning behöver du inte förbereda dig nämnvärt; det räcker med att du ätit och druckit som vanligt och känner dig pigg. Besöket på blodcentralen tar ungefär en halvtimme, varav själva blodgivningen omkring 10 minuter.

Ger du blod för första gången kan det kännas bra att läsa på så mycket som möjligt innan för att känna dig förberedd.

Vid varje blodgivning ger du omkring en tiondel av det blod du har i kroppen, ungefär fyra och en halv deciliter. Du bildar ständigt nytt blod och efter några veckor finns normalt antal blodkroppar i cirkulation igen.

Så här kan det första besöket gå till:

1. Du börjar med att fylla i en hälsodeklaration för att ta reda på om du är frisk och kan ge blod. I samband med detta måste du kunna visa en giltig identitetshandling.

2. Blodcentralens personal gör en intervju med dig som komplement till hälsodeklarationen. Här är ett bra tillfälle att ta upp frågor du har eller om du av någon anledning blivit tveksam till om du kan ge blod.

3. Personalen tar ditt blodtryck och blodprov för att dels undersöka vilken blodgrupp du har samt ta reda på ditt blodvärde (Hb).

4. Blodgivningen börjar och du kan hela tiden ställa frågor för att få mer information om vad som händer och i vilket syfte. Ta tillfälle i akt och lär dig ny saker om blodgivning när du ger blod.

Efter blodgivningen bjuds det ofta på fika i blodcentralen. Du kan arbeta som vanligt direkt efteråt, men den generella rekommendationen är att avstå från kraftig motion det närmaste dygnet.

Video: Blodets väg – från givare till medmänniska

Läs mer om blodgivning och hitta din närmsta blodcentral på Geblod.nu.

Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor