Sveriges största motionslopp

16-05-27

Borlänge kan slå rekord!

På måndag är det dags för Blodomloppet i Borlänge. Loppet är snubblande nära att slå deltagarrekordet från 2014!

I fjol deltog 9 920 personer och blodcentralen slog rekord med 291 nyanmälda blodgivare. I år hoppas loppet på att återupprepa succén, bland annat med hjälp av ambassadören Karolina A Højsgaard.

Blodomloppet i Borlänge arrangerades första gången 2006, med omkring 1 200 deltagare. Sedan dess har utvecklingen slagit alla förväntningar och i fjol lockade man 9 920 deltagare.

Borlänge iphonebilder_lina-139–  Vi hoppas förstås på lika många deltagare i år, säger tävlingsledare Mats Mårtensson, Stora Tuna OK. Arrangemanget är framförallt viktigt för blodcentralerna i arbetet med att värva fler livsviktiga blodgivare, fortsätter han.

Årets lopp kommer att locka närmare 10 000 deltagare, vilket i sådana fall skulle vara snubblande nära rekordet på 10 050 från 2014. Individuell efteranmälan är öppen under tävlingsdagen.

Tre nyheter i årets lopp!

I fjol gjorde Blodomloppet Borlänge några förändringar, bland annat utökade man antalet startfållor samt ordnat en större målportal. Även i år finns ett par nyheter.

– En nyhet i år blir ”Mat-torget” med utställare på arrangemangsområdet, det ser vi verkligen fram mot, berättar Mats Mårtensson. En annan nyhet är att vi gör förändringar i starten för att utveckla tidtagningen, det har varit efterfrågat även av motionärerna.

Nytt för i år är också att alla Blodomlopp runt om i landet har en egen ambassadör. I Borlänge är det fd. elitorienteraren Karolina A Højsgaard, som även hjälpt blodcentralerna att marknadsföra blodgivningen.

”Motionsloppet med ett större mål”

Blodomloppet arrangeras på 15 orter runt om i landet och syftet med loppen är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt främja en hälsosam livsstil, något som gör att Blodomloppet sticker ut från de traditionella loppen.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar Claes Fagerström, ordförande för Blodomloppet Sverige.

Många företag ser Blodomloppet som en del i sin friskvårdssatsning och intresset för att delta i lag om fem personer är stort. Varje lag erhåller en picknickkasse efter målgång, vilket gör att många deltagare stannar kvar på området efter loppet.

Blodomloppet är med andra ord lika mycket en social aktivitet som ett motionslopp.

Läs mer om loppet i Borlänge här.

Grundare

Presentatör

Huvudpartner

Nationell partner