Sveriges största motionslopp

15-08-29

Blodomloppet Västerås tur att uppmärksamma blodgivningen!

På måndag kväll är det dags för Blodomloppet i Västerås och förutom många glada deltagare siktar man dessutom på ökad kännedom om blodgivning. Blodomloppet är nämligen inget vanligt motionslopp utan arrangeras i syfte att uppmärksamma vikten av just blodgivning.

Blodomloppet i Västerås arrangeras av Västerås Friidrottsklubb och Blodcentralen. Totalt är ca 150 funktionärer invoverade i evenemanget och anmälningarna har kommit in i en strid ström.

– Vi ser ut att få ungefär 6 400 deltagare, berättar Per Tenander från Västerås Friidrottsklubb. Intresset är särskilt stort för lag om fem personer, det är nog ungefär 1 100 lag anmälda, fortsätter han.

Loppet arrangeras för 12:e gången och bansträckningen är något förändrad gentemot tidigare år.

– Vi har lagt om femkilometersbanan något, så den är avskiljd från den långa banan i början och i slutet. Vi gör den här förändringen för att få ett bättre flöde och möjlighet för funktionshindrade att genomföra 5 km, förklarar Per.

Förutom att motionssyftet deltar många också i Blodomloppet av en annan anledning.

Motionsloppet med ett större mål
Syftet med Blodomloppet är nämligen att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil, något som gör att Blodomloppet sticker ut från de traditionella loppen.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål, säger Claes Fagerström, ordförande Blodomloppet Sverige. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar han.

I fjol fanns i länet omkring 5 500 aktiva blodgivare och det transfunderades ca 12 300 erytrocyter under året. Det kom ca 1100 som anmälde sig som nya blodgivare under 2014 och på måndag kväll går det bra att lämna intresseanmälan hos Blodcentralen som finns på plats under Blodomloppet.

2010-08-26-blodomloppet-nr-1-2-164

Följ Blodomloppet Sverige på Facebook för nyheter, bilder och annan information från våra lopp.

Läs mer om Blodomloppets alla lopp här.

Publicerad 28 augusti 2015.

Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor