Sveriges största motionslopp

15-05-17

Blodomloppet ska locka nya blodgivare i Uppsalaregionen

Dags för Blodomloppet – som ska locka livsviktiga blodgivare till Uppsalaregionen

På tisdag snörar tusentals Uppsalabor på sig löparskorna för att delta i Blodomloppet. Loppet har varit fullbokat sedan länge och förutom många glada deltagare siktar arrangörerna på många nya blodgivare. Blodomloppet är nämligen inget vanligt motionslopp utan arrangeras i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning.

Arrangörerna, Upsala IF och Blodcentralen, räknar med att omkring 14 000 löpare springer årets upplaga. En siffra som i så fall skulle upprepa fjolårets succésiffra.

– Vi är jätteglada över att så många vill springa Blodomloppet, säger Kristin Bäckström, tävlingsledare från Upsala IF Friidrott. Men vi hoppas också på massor med nya blodgivare, poängterar hon.

Motionsloppet med ett större mål
Syftet med Blodomloppet är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil, något som gör att Blodomloppet sticker ut från de traditionella loppen.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål, säger Claes Fagerström, ordförande Blodomloppet Sverige. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar han.

Förra året hade Blodomloppet totalt över 113 000 deltagare och i år arrangeras loppen på 13 orter runt om i landet.

Uppsalaregionen behöver fler blodgivare
Bland de anmälda till loppet i Uppsala finns 1 700 blodgivare. Men det finns behov av många fler, både i länet och nationellt.

– Av olika anledningar, till exempel flytt, sjukdom eller ålder, slutar mellan 500 och 1 000 blodgivare per år i Uppsalaregionen, berättar Maggie Östlund, Blodcentralen Uppsala. Det här medför att vi behöver rekrytera nya i minst samma utsträckning, för att det inte ska bli brist på blod, fortsätter hon.

Sverige behöver omkring 40 000 nya blodgivare för att klara landets blodförsörjning och i Uppsala län hoppas man på fler från Blodomloppet.

– Under Blodomloppet i fjol fick vi in ca 200 intresseanmälningar och vi hoppas på ännu fler i år. Och kan man inte själv ge blod så kan man alltid agera ambassadör och uppmuntra andra att bli blodgivare, avslutar Maggie.

På plats kommer även Blodbussen att finnas, där man kan bekanta sig med miljön för blodgivning och anmäla sitt intresse.

Mer om Blodgivning i Uppsalaregionen
Kan man inte själv ge blod så kan man agera ambassadör och uppmuntra andra att bli blodgivare. Kunnig personal som gärna svarar på frågor, finns på plats under loppet. Till hjälp har man även Felicia Grimmenhag och Erik Ståhl, två blodmottagare som är levande bevis på att blodgivare gör skillnad på riktigt.

– Ibland behöver livet hjälp, vilket både Felicia och Erik har fått erfara, berättar Maggie Östlund, Blodcentralen Uppsala. Den hjälpen finns där ute bland er blodgivare och hos er som ännu inte tagit steget. Fyll gärna i en intresseanmälan för blodgivning under kvällen, så blir du kontaktad av din närmaste blodcentral för provtagning, förklarar hon.

Felicia Grimmenhag om hur blodgivning räddar liv
På plats vid loppet kommer även Felicia Grimmenhag att vara. Felicia var för ett par år sedan med om en mopedolycka som slutade med att hon fick amputera båda sina ben. Hon kommer intervjuas under loppet; berätta historien om olyckan, helikopterfärden och sitt nya liv.

På plats hjälper hon även Blodcentralen att värva nya blodgivare och hon är dessutom med i Blodcentralens radiokampanj, som är dubbelt nominerad till bästa reklamkampanj i Uppsala (guld-M).

7a._uppsalavy

Publicerad 17 maj 2015.

Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor