Blodomloppet Örebro uppmärksammar den livsviktiga blodgivningen

Blodomloppet Örebro uppmärksammar den livsviktiga blodgivningen

På torsdag den 20:e augusti är det dags för Blodomloppet i Örebro och förutom många glada deltagare siktar man dessutom på ökad kännedom om blodgivning. Blodomloppet är nämligen inget vanligt motionslopp utan arrangeras i syfte att uppmärksamma vikten av just blodgivning.

Arrangörerna av Blodomloppet Örebro (IF Start och Blodcentralen) räknar med drygt 5 000 deltagare på Trängens IP. Loppet avgörs under kvällen med tre klasser; 5 och 10 kilometer löpning samt 5 kilometer promenad. För barnen arrangeras även Lilla Blodomloppet som är först ut med start kl. 17:15.

För att skapa extra bra stämning runt banan finns flera scener med musikunderhållning, där det bjuds på allt från 60-talsdoftande folkrock till sydamerikansk samba och afrikanska rytmer.

8 000 blodgivare i länet
Länet har drygt 8 000 blodgivare, men behovet av nya givare finns konstant.

– Blodomloppet är vår blodcentrals största årliga aktivitet för att uppmärksamma vikten av att ge blod, säger Malin Joelsson, som arbetar med bland annat blodgivarrekrytering på Universitetssjukhuset i Örebro.

Malin fortsätter:

– Många från Blodcentralen hjälper till både före under och efter själva tävlingsdagen och en viktig del är förstås att ta emot intresseanmälningar från de som vill bli givare, berättar hon.

Malin kommer även finnas på plats i samband med loppet för att kunna svara på frågor och berätta mer om vikten av blodgivning och Blodomloppets nytta.

Motionsloppet med ett större mål
Syftet med Blodomloppet är nämligen att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil, något som gör att Blodomloppet sticker ut från de traditionella loppen.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål, säger Claes Fagerström, ordförande Blodomloppet Sverige. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar han.

Förra året hade Blodomloppet totalt över 113 000 deltagare och i år arrangeras loppen på 13 orter runt om i landet. Med några lopp kvar i år är man redan en bit över 100 000.

Följ Blodomloppet Sverige på Facebook för nyheter, bilder och annan information från våra lopp.

Läs mer om Blodomloppets alla lopp här.

Publicerad 18 augusti 2015.

Grundare

Presentatör

Huvudpartner

Nationell partner