Sveriges största motionslopp

15-07-07

Blodomloppet mer populärt än någonsin!

Blodomloppet mot rekord!

Blodomloppet är på väg mot ett rekordår. Totalt har över 92 000 personer deltagit i årets upplaga och prognosen säger att rekordet från 2014 utmanas rejält, trots att det i år arrangeras ett lopp mindre än i fjol. Omkring 12 500 blodgivare har deltagit i loppen och blodcentralerna har redan nu slagit fjolårets rekord när det gäller att rekrytera nya givare.

– Det känns väldigt roligt att så många vill springa för en god sak, säger Claes Fagerström, ordförande i Blodomloppet Sverige. Både träning/hälsa och att göra gott ligger i tiden och fortsätter anmälningarna så här kan vi bli Europas största motionslopp redan i år, berättar han.

Blodgivning räddar 100 000 liv varje år
Syftet med Blodomloppet är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil, något som gör att Blodomloppet sticker ut från de traditionella loppen.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar Claes Fagerström.

Förra året hade Blodomloppet totalt över 113 000 deltagare och i år arrangeras loppen på 13 orter runt om i landet. Efter vårens besök på nio orter ligger man bra till för att slå rekord – i både deltagarantal och nya blodgivare.

Nästa stopp för Blodomloppet är Jönköping den 18 augusti. Hittills är ungefär 10 procent fler anmälda till loppet jämfört med motsvarande tid i fjol. Det finns med andra ord gott om hopp för rekordåret!

Blodomloppet2015_Uppvärmning2_Foto_HåkanErwing

Fakta Blodomloppet våren 2015

 • Totalt har över 92 000 personer deltagit i årets upplaga av Blodomloppet (9 orter, 10 lopp).
 • Blodcentralerna har fått in över 1 800 intresseanmälningar från deltagare som vill bli blodgivare!
 • 14 % av alla som sprungit Blodomloppet hittills i år är blodgivare sedan tidigare! I antal innebär det över 12 500 personer.
 • Femkilometersklassen är den mest populära distansen med tre fjärdedelar av alla deltagare. Många går eller springer sitt allra första motionslopp.
 • 1 250 barn har deltagit i Lilla Blodomloppet (som arrangerats på fyra orter).
 • Fler än 2 120 lokala funktionärer har hjälpt till att arrangera loppen!
 • Medieintresset har varit starkt; samtliga nio orter har haft bevakning av TV och/eller radio. Lokal- och regionalmedia dominerar rapporteringen tillsammans med SVT och Sveriges Radio.

Blodomloppet 2015 – kvarvarande lopp

Stad, Datum, Sista anmälan för lag*

 • Jönköping, 18 aug, 1 aug
 • Örebro, 20 aug, 7 aug
 • Visby, 27 aug, 18 aug
 • Västerås, 31 aug, 16 aug

*Efteranmälan individuellt möjligt senare.

Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor