Sveriges största motionslopp

16-05-13

Blodomloppet Malmö ska ge Skåne många nya givare

På tisdag är det dags för Blodomloppet i Malmö och arrangörerna hoppas inte bara på många nya deltagare, utan kanske framförallt på flera nya blodgivare. Till sin hjälp av man flera kända profiler.

– Vi kommer ha omkring 6 000 deltagare, och nytt för i år är bland annat att vi har flera nya ambassadörer som vi samarbetar med, berättar Kenth Larsen, marknadsansvarig på för Blodomloppet Malmö.

En av ambassadörerna för årets Blodomlopp är den före detta ishockeyspelaren Mats Näslund, med bland annat 173 landskamper och en rad mästerskapsguld på CV:t. Mats får vältränat sällskap då även triatleterna Julia Montgomery och Sebastian Björklund, från arrangörsklubben Heleneholms IF är ambassadörer för loppet.

– Att ge blod kräver varken mycket tid eller insats ifrån mig som individ, men kan hjälpa människor i akut nöd. Jag anser att det är en otroligt viktig insats och uppmanar verkligen fler till att bli blodgivare, berättar Julia Montgomery, som från och med i år tävlar i proffsklass inom medel- och långdistans. Målet är att slå sig in i världstoppen.

”Ge blod är bra, springa är bra… inga konstigheter!”

Sebastian Björklund har, efter många år av stort fokus på utbildning och forskning inom kemi, hittat glädjen i löpning och triathlon.

– Blodomloppet är bra eftersom det belyser den viktiga blodgivningen genom att få folk att springa och ha en kul kväll tillsammans. Ge blod är bra. Springa är bra. Inga konstigheter!, kommenterar han.

Även Malmö FF:s satsning ”MFF i Samhället” är partner till årets upplaga av Blodomloppet.

Skåne har idag omkring 28 000 blodgivare, men det behövs fler

Blodomloppet arrangeras på 15 orter runt om i landet och Malmö är andra stad ut. För blodcentralen är loppet viktigt för att göra behovet av blodgivning mer känt.

– Sjukvårdens behov av blod är stort alla dagar om året, det behövs tex. till förlossningar, cancervård, akuta olyckor, transplantationer och till kroniska blodsjukdomar, berättar Ingrid Johansson, Blodcentralen Skåne. Blodomloppet är ett bra tillfälle att rekrytera nya blodgivare, men också ett sätt att uppmärksamma de som redan är aktiva, fortsätter hon.

I Skåne finns det 9 blodcentraler och 2 blodbussar. Blodbussarna har omkring 100 hållplatser runt om i Skåne, inklusive Laholm i Halland och Älmhult i Småland.

2015 transfunderades 61 431 påsar blod i Skåne, ca 4800 i månaden eller 155 per dygn. De 28 000 skånska blodgivarna gav tillsammans 59 577 påsar blod. För att Skåne ska vara självförsörjande på blod behövs 2016 62 700 påsar blod och 6 200 nya blodgivare.

Varje år slutar omkring 3 700 blodgivare att ge blod i Skåne.

”Blodgivning räddar liv”

– Blodomloppet är en viktig del i att öka kännedomen om blodgivning över hela landet. I framtiden ska alla veta vad blodgivning är, hur det går till och att behovet alltid finns. Blodgivning räddar liv, avslutar Ingrid Johansson.

På plats vid loppet kommer Blodcentralen Skåne finnas, och vid deras röda tält får besökarna veta mer om blodgivning och göra intresseanmälan om att bli givare.

Läs här hur du blir blodgivare: Bli blodgivare

blodomloppet-2016

Grundare

Presentatör

Huvudpartner

Nationell partner