Sveriges största motionslopp

15-05-26

Blodomloppet i Umeå lockar livsviktiga blodgivare

Blodomloppet i Umeå lockar livsviktiga blodgivare

På onsdag den 27:e maj är det dags för Blodomloppet i Umeå. Motionsloppet har utvecklats ordentligt sedan starten och förutom många glada deltagare siktar man dessutom på många nya blodgivare, Blodomloppet är nämligen inget vanligt motionslopp utan arrangeras i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning.

De senaste tre åren har deltagarantalet pendlat mellan 9-10 000 personer och huvudarrangören, Korpen Veteranerna Västerbotten, hoppas på något liknande i år.

– Vi räknar med att nå samma antal i år, säger Freddie Nordgren, tävlingsledare för loppet. Lägg dessutom till Lilla Blodomloppet med 300 sju-nioåringar på startlinjen så har vi förutsättningar för en riktig familjefest, berättar han.

Korpen Veteranerna Västerbotten var först lite skeptiska till arrangörskapet då man tillfrågades.

– Vi siktade på 500 deltagare premiäråret, men det kom närmare tolvhundra, minns Freddie.

Numera är deltagarna från hela länet och från Örnsköldsvik kommer exempelvis ett tiotal bussar från kommunens personalförening, ÖKA. Anledningen till det stora intresset tror man är en kombination av löpartrenden, ett bra arrangemang och kopplingen till blodgivning.

Motionsloppet med ett större mål
Syftet med Blodomloppet är nämligen att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil, något som gör att Blodomloppet sticker ut från de traditionella loppen.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål, säger Claes Fagerström, ordförande Blodomloppet Sverige. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar han.

Förra året hade Blodomloppet totalt över 113 000 deltagare och i år arrangeras loppen på 13 orter runt om i landet.

Redan 100 nya i Umeå
För Blodcentralen i Umeå är Blodomloppet en viktig årlig aktivitet för att rekrytera nya blodgivare och uppmärksamma de man redan har. Förra året fick man in omkring 250 intresseanmälningar i anslutning till loppet, en siffra man i år hoppas på att slå.

– Redan nu innan årets lopp har vi fått in ungefär 100 nya intresseanmälningar, berättar Åsa Hylander från Blodcentralen Umeå. Vi har varit ute på torg och i aktiviteter tillsammans med arrangörsföreningarna för göra reklam för loppet, och då har vi också passat på att fråga om folk kan tänka sig att bli blodgivare. Många är nyfikna när de väl får frågan, berättar hon.

Åsa arbetar som biomedicinsk analytiker på Norrlands universitetssjukhus för Västerbottens läns landsting och är en av flera från Blodcentralen som är engagerade i loppet. Totalt hjälper 22 medarbetare till under arrangemanget och i loppet har Blodcentralen Umeå två lag.

Västerbotten – bättre än snittet
Sverige behöver ungefär 40 000 nya blodgivare för att klara landets blodförsörjning. Blodcentralen Västerbotten fick i fjol drygt 1 900 nya blodgivare, varav drygt 500 st som anmälde sig via Blodbussen. Behovet är dock konstant och det behövs alltid fler.

– Vi får bra hjälp av studenterna som gärna ger blod, men de flyttar härifrån också och då behöver vi fylla på med nya givare, menar Åsa.

Västerbottens län ligger dock över Sverigesnittet i antal blodgivare.

– Ja, här i länet är lite drygt fyra procent av den vuxna befolkningen blodgivare, vilket kan jämföras med ungefär 3 % på riksnivå. Vi har bra uppslutning generellt men framförallt när vi besöker en ort med blodbussen.

”Vi skulle inte klara oss utan den”
Blodbussen kan liknas vid en mobil blodcentral, som åker runt till torg och arbetsplatser runt om i länet. Och bussen i Västerbotten täcker inte bara länets orter, utan även delar av Norrbotten och Västernorrland.

– Det är den nordligaste blodbussen vi har i Sverige, så den är jätteviktig för att göra det enkelt och tillgängligt för folk att ge blod. Vi har ungefär 17 000 blodtappningar i länet, och omkring en fjärdedel av dem kommer från bussen. Vi skulle inte klara oss utan den, avslutar Åsa Hylander.

Även tävlingsledare Freddie Nordgren poängterar motionsloppets viktiga koppling till blodgivning.

– Blodomloppet är viktigt för alla, motion och hälsa går hand i hand. Blod är färskvara och måste ständigt finnas på våra sjukhus, säger Freddie. Vi får fin respons från både allmänhet och företag som ser Blodomloppet som en viktig aktivitet i friskvårdens tecken, berättar han.

Följ Blodomloppet Sverige på Facebook för nyheter, bilder och annan information från våra lopp.

Läs mer om Blodomloppets alla lopp här.

b-stora-b-loppet-tio-r017

Publicerad 26 maj 2015.

Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor