Sveriges största motionslopp

15-08-16

Blodomloppet i Jönköping uppmärksammar den livsviktiga blodgivningen

Blodomloppet i Jönköping uppmärksammar den livsviktiga blodgivningen

På tisdag den 18:e augusti är det dags för Blodomloppet i Jönköping. Motionsloppet har utvecklats ordentligt sedan starten och förutom många glada deltagare siktar man dessutom på ökad kännedom om blodgivning. Blodomloppet är nämligen inget vanligt motionslopp utan arrangeras i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning.

Intresset för att springa Blodomloppet i Jönköping är stort och med efteranmälningarna under tävlingsdagen tyder allt på att arrangören Hovslätts IK och Blodcentralen kommer 7 000 deltagare, en siffra som dessutom fungerar som något av ett ”tak” för att garantera en bra upplevelse för deltagarna.

Blodomloppet har ökat samarbetet i föreningen
– Vi är en förening med 1 400 medlemmar fördelade på olika sektioner och Blodomloppet har gjort att vi samarbetar mellan idrotterna på ett helt annat sätt nu än tidigare, berättar Ann Axelsson från arrangörsklubben Hovslätts IK. Alla idrotter hjälper till i arbetet, även om friidrotten tar lite extra ansvar, förklarar hon.

Till i år har man dessutom valt ett lite nytt system jämför med tidigare år. Ett upplägg som innebär att man gjort mer jobb själva och faktiskt engagerat hela föreningen.

– Arrangemanget blir bättre för varje år och vi försöker hela tiden utvecklas, säger Ann Axelsson. Loppet är viktigt för klubbens ekonomi, som blivit mycket bättre i och med Blodomloppet. Överskottet fördelas i föreningens sektioner till ungdomsverksamhet och en fond för oförutsedda utgifter, avslutar hon.

Även blodgivningen är tacksam för att loppet är så populärt.

Motionsloppet med ett större mål
Syftet med Blodomloppet är nämligen att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil, något som gör att Blodomloppet sticker ut från de traditionella loppen.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål, säger Claes Fagerström, ordförande Blodomloppet Sverige. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar han.

Förra året hade Blodomloppet totalt över 113 000 deltagare och i år arrangeras loppen på 13 orter runt om i landet. Med några lopp kvar i år är man redan över 100 000.

Blodomloppet som initiativ har flera syften; primärt att uppmärksamma vikten av blodgivning, att få de som redan är blodgivare att känna extra stolthet samt i förlängningen även att värva nya givare. Det sistnämnda är dock ett arbete som tar lång tid, men med hjälp av Blodomloppet stärks kännedomen och på varje ort tillkommer några nya givare direkt under kvällen – medan många bestämmer sig senare.

img_7190

Mer om Blodomloppet Jönköping
Banan är densamma som förra året med start och mål i Knektaparken. Den extra bro vi byggde förra året kommer att finnas på plats även i år. Man har två vattenkontroller – en vid ICA Maxi, där det även blir musikunderhållning, och sedan ytterligare en vattenkontroll för 10 km-löparna uppe på Rosenlund.

Har du missat att anmäla dig finns chansen kvar då man öppnar upp för efteranmälan i Atteviks Bilhall den 18 augusti Kl 15.00. Det går då endast att anmäla sig individuellt och startavgiften betalas på plats, antingen med kontanter eller via swish.

Mer information om Blodomloppet Jönköping finns här.

Följ Blodomloppet Sverige på Facebook för nyheter, bilder och annan information från våra lopp.

Läs mer om Blodomloppets alla lopp här.

Publicerad 16 augusti 2015.

Grundare

Presentatör

Huvudpartner

Nationell partner