Sveriges största motionslopp

15-05-14

Blodomloppet dansar in i Hudiksvall!

Blodomloppet dansar in i Hudiksvall

På måndag är det dags för den 17:e upplagan av Blodomloppet i Hudiksvall. Arrangörsföreningen, Strands IF, hoppas på många glada deltagare och flera nya blodgivare. Blodomloppet är nämligen inget vanligt motionslopp utan arrangeras i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning.

– Vi närmar oss 5 000 deltagare när det fortfarande återstår några dagar av anmälningstiden, säger Lars Nordström, ordförande i friidrottssektionen som är arrangör tillsammans med Blodcentralen. Loppet är med andra ord på väg mot det näst högsta deltagarantalet genom åren, förklarar han.

För Strands IF Friidrott betyder Blodomloppet mycket.

– Lokala och lojala sponsorer stöttar loppet år efter år, vilket innebär att föreningen kan utveckla ungdomsverksamheten, berättar Lars.

Motionsloppet med ett större mål
Syftet med Blodomloppet är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil, något som gör att Blodomloppet sticker ut från de traditionella loppen.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål, säger Claes Fagerström, ordförande Blodomloppet Sverige. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar han.

Förra året hade Blodomloppet totalt över 113 000 deltagare och i år arrangeras loppen på 13 orter runt om i landet.

Loppet ger nya blodgivare
För blodcentralerna är Blodomloppet viktigt för att göra behovet av blodgivning mer känt. Sett över hela landet ger ungefär 3 av 100 vuxna blod minst en gång per år.

– I samband med Blodomloppet brukar omkring 80 och 100 personer anmäla sitt intresse om att bli blodgivare, berättar Christina Henriksson, chef på Blodcentralen i Hudiksvall.

I Gävleborgs län finns sex blodcentraler – i Bollnäs, Gävle, Hudiksvall, Ljusdal, Sandviken och Söderhamn.

Dansklubb ska bugga runt banan
Den 17:e upplagan av Blodomloppet i präglas, förutom syftet att uppmärksamma vikten av blodgivning, också av dans och musik. Bland annat kommer 35 ungdomar från en dansklubb i staden att bugga runt halvmilen till medföljande musik från en vagn.

– Ja, för dem kommer loppet verkligen gå som en dans, avslutar Lars Nordström och hoppas på många glada hejarop på måndag.

Runt 5-kilometersslingan, som går inne i stadsmiljö, kommer fler sång- och musikgrupper att uppträda för motionärer och publik. Och i slutspurten in mot mål ljuder sambatrummor i takt med löpstegen.

Första start för Blodomloppet Hudiksvall är på måndag 18 maj kl. 18:30 och det går att efteranmäla sig fram till och med söndag. På plats vid loppet finns Blodcentralen som berättar mer om blodgivning och tar emot intresseanmälningar från de som vill bli nya blodgivare.

Följ Blodomloppet Sverige på Facebook för nyheter, bilder och annan information från våra lopp.

Läs mer om Blodomloppets alla lopp här.

IMG_9261

Publicerad 14 maj 2015.

Grundare

Presentatör

Huvudpartner

Nationell partner