Blodbrist gör Blodomloppet Uppsala extra aktuellt

blodomloppet_uppsala_mål_2015

Under torsdagen är det än en gång dags för Blodomloppet i Uppsala. Arrangörerna, Upsala IF och Blodcentralen, räknar med att drygt 13 000 löpare deltar i årets lopp.

Och många fler än så är det knappt att man klarar av.

– Med efteranmälningarna under dagen närmar vi nog oss max på 14 000, berättar Anders Kindmark, tävlingsledare från Upsala IF Friidrott.

Blodomloppet Uppsala lockar alltid många deltagare, varför tror du loppet är så populärt?

– Det är nog flera delar. Dels den lokala förankringen, att många har det som tradition att delta. Framförallt företag som gör en aktivitet med sina anställda, och då är det viktigt att alla kan vara med oavsett om man springer eller går runt loppet, berättar Ander Kindmark.

Han fortsätter:

– Och sedan förstås det goda syftet, att loppet arrangeras till förmån för blodgivningen.

”Väloljat arrangemang”

Totalt är omkring 350 funktionärer involverade i evenemanget.

– Det är så många vi får ihop och några till! Det ett väloljat arrangemang där vi är helt beroende av att så många som möjligt kan hjälpa till. Loppet blir ett sätt för oss att arbeta tillsammans och lära känna varandra ännu bättre.

Upsala IF Friidrott kommer även på plats passa på att rekrytera nya medlemmar till sin klubbverksamhet.

– Blodomloppet är bra reklam för klubben och vår verksamhet. Vi får en ny inomhushall här i Uppsala och till det ska vi passa på att rekrytera fler medlemmar som vill träna i klubben, avslutar Anders Kindmark.

Går att lämna blod på plats vid loppet

För blodgivningen i länet är Blodomloppet en av årets absolut höjdpunkter och ett viktigt evenemang för att rekrytera nya blodgivare.

– Vi kommer vara på plats på Studenternas IP med vår nya blodgivningstrailer. Just nu är det blodbrist i Uppsala så vi kommer ha öppet under hela torsdagen för att även våra tidigare givare kan komma förbi och ge blod, berättar Maggie Östlund.

Blodbristen gör det extra aktuellt att rekrytera nya givare och att få in blod direkt under dagen, men Maggie rekommenderar att det är framförallt de anhöriga som är med och hejar under loppet som ska ge blod på plats.

– Det är det absolut bästa, att springa loppet och ge blod samma dag är inget vi rekommenderar. Däremot vill vi så klart att så många som möjligt anger sitt intresse och kommer tillbaka till oss och ger blod en annan gång.

– Blodgivare behövs året runt och vi behöver ungefär 500 blodgivare per vecka.

Ta med legitimation!

– Om man vill ge blod på plats under torsdagen ska man komma ihåg att ta med legitimation, tipsar Maggie Östlund från Blodcentralen.

Bli blodgivare här!

Grundare

Presentatör

Huvudpartner

Nationell partner