Sveriges största motionslopp

16-06-14

Bli blodgivare idag – på Internationella blodgivardagen!

gepokzpzjuc0cjph1u8h

Idag den 14 juni är det Internationella blodgivardagen (World Blood Donor Day), som WHO arrangerar. Läs mer om dagen och årets tema: ”Blood connects us all”!

Blodgivardagen arrangeras för att tacka och fira blodgivare och för att uppmärksamma betydelsen av blodgivning, som är en förutsättning för att sjukvården ska fungera.

I Sverige gav 219 322 personer blod under 2015.

– Det är viktigt att vi har en tillräckligt stor blodgivarkår som kan ge blod. Enskilda händelser kan påverka blodlagret hastigt och då behöver det finnas tillgängliga blodgivare som vi kan kalla in vid behov, säger Ulrika Ljung, ordförande i Blodkommunikation Sverige.

Antalet blodgivare minskade 2015!

100 000 patienter inom sjukvården i Sverige fick en eller flera blodtransfusioner under 2015. Blodet används bland annat vid behandling av patienter med kroniska sjukdomar som cancer men också vid operationer, förlossningar och olyckor.

Varje dag går det åt drygt 1 000 påsar blod (röda blodkroppar).

Under 2015 nyanmälde sig 45 435 personer som blodgivare, vilket är en minskning med 6 % jämfört med 2014 då siffran var 48 371 personer.

Nyhet: Podcast om blodgivning!

Blodgivningen i Sverige uppmärksammar Internationella blodgivardagen genom att lansera en podcast om blodgivning, producerad av sjuksköterskan Jennifer Mattsson vid Blodcentralen i Malmö.

Podcasten hittar du här: Länk

WHO har gjort filmer inför Internationella blodgivardagen, på temat ”Blood connects us all”.

Se filmerna här:

För att kunna bli blodgivare ska du ha fyllt 18 år och väga mer än 50 kilo. Blod är en färskvara och håller bara i sex veckor. Det kan inte tillverkas på konstgjord väg.

Läs mer om blodgivning här hos Geblod.nu och glöm inte att gilla Blodgivning i Sverige på Facebook!

Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor