12 000 anmälda till Blodomloppet Göteborg!

12 000 anmälda till Blodomloppet Göteborg

På måndag är det dags för Blodomloppet i Göteborg och trots att det arrangeras allt fler motionslopp har man passerat 12 000 anmälda deltagare. En av anledningarna till intresset tror man är att Blodomloppet inte är ett vanligt motionslopp – utan arrangeras i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning. Göteborg behöver varje år drygt 4 000 nya blodgivare och loppet är en viktig aktivitet för att rekrytera nya givare.

– Loppet handlar inte om att man måste vara blodgivare, eller ens bli blodgivare, utan att alla som deltar är med och manifesterar. Genom att vara med blir man indirekt en ambassadör för blodgivningen, under roliga former som dessutom är kopplade till motion och hälsa, berättar Ulrika Ljung från Droppen Blodgivning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Motionsloppet arrangeras i Slottskogen med första start på måndag kl. 18:00 och deltagarna väljer mellan 5 eller 10 kilometer löpning, samt en promenadklass (5 km).

12 000 vill delta för en god sak
Att delta i motionslopp har aldrig varit mer populärt än nu och antalet lopp de senaste åren har blivit allt fler. Men trots konkurrensen ökar Blodomloppet Göteborg sitt deltagarantal och man har passerat 12 000 anmälda redan innan tävlingsdagen.

– Blodomloppet är mycket en social händelse, man vill göra något tillsammans på arbetsplatsen eller i ett kompisgäng, och tycker att det är roligt att dessutom göra något för en god sak, berättar Ann-Sofie Andersson från arrangörsföreningen Örgryte IS.

Hon fortsätter:

– Det är väldigt roligt att ha så många deltagare även i år, det är ett bra kvitto till oss som arrangör. Blodomloppet betyder mycket för föreningen och vi tar hjälp av många olika sektioner för att kunna göra ett så bra arrangemang som möjligt, avslutar Ann-Sofie.

Motionsloppet med ett större mål
Syftet med Blodomloppet är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil, något som gör att Blodomloppet sticker ut från de traditionella loppen.

– Vi brukar säga att Blodomloppet är motionsloppet med ett större mål, säger Claes Fagerström, ordförande Blodomloppet Sverige. Blodgivare räddar varje år omkring 100 000 liv och vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod, berättar han.

Förra året hade Blodomloppet totalt över 113 000 deltagare och i år arrangeras loppen på 13 orter runt om i landet.

Göteborg behöver tusentals nya givare varje år
För att säkra stadens blodbehov behöver Göteborg drygt 4 000 nya blodgivare varje år. Till sin hjälp har man tre fasta baser där det är möjligt att ge blod – och dessutom har man en populär ”Blodmobil”.

– Blodmobilen är en större trailer där vi tar emot blodgivare och tar prover på nya blodgivare på olika platser runt om i länet, förklarar Ulrika Ljung. På måndag kommer den finnas på plats i Slottsskogen från klockan tre på eftermiddagen och under hela Blodomloppet, berättar hon.

Alla som anmäler sig som nya blodgivare i samband med Blodomloppet på måndag får en signerad bok av Erik Ståhl. Erik lider av en kronisk sjukdom som gör att han varannan vecka tvingas gå på behandling för att få blodprodukter från 3 000 blodgivare. Utan den behandlingen är det inte säkert att han skulle leva.

Följ Blodomloppet Sverige på Facebook för nyheter, bilder och annan information från våra lopp.

Läs mer om Blodomloppets alla lopp här.

IMG_6153a1

Publicerad 30 maj 2015.

 

Grundare

Presentatör

Huvudpartner

Nationell partner