100 000 personer fick blod i Sverige förra året

Blodomloppet Linköping 2016

Under fjolåret fick närmare 100 000 personer blod i Sverige. Den största andelen blod användes till vård av svåra sjukdomar, till exempel cancer.

Syftet med Blodomloppet är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil. Det var därför loppen grundades i mitten av 90-talet och det är Blodomloppets syfte än idag.

Blod är en färskvara och håller bara i sex veckor. Det kan inte heller tillverkas på konstgjord väg. Dagens sjukvård är med andra ord beroende av att människor är villiga att ge blod.

– Landets blodgivare är verkligen hjältar! När de ger blod bidrar de till att lindra allvarliga sjukdomar och i många fall rädda livet på en medmänniska, säger Ulrika Ljung, ordförande Blodkommunikation Sverige.

För att på effektivast möjliga sätt ta hand om det blod som ges används det i flera syften.

44 procent av blodet nyttjades i fjol på medicinkliniker runt om på landets sjukhus, exempelvis vid behandling av cancer och blodsjukdomar. En nästan lika stor andel av blodet gick till kirurgiska ingrepp, knappt tio procent användes inom intensivvården, två procent användes förra året inom förlossningsvården och fyra procent vid barnkliniker.

”Blodet är en förutsättning för att sjukvården ska fungera”

För att bli blodgivare måste man ha fyllt 18 år och väga mer än 50 kilo. Män kan ge blod fyra gånger per år medan kvinnor kan ge tre gånger per år. Vid varje tillfälle ges 4,5 deciliter blod.

– Varje dag används blod vid allt från operationer till olycksfall, förlossningar eller behandling av svåra sjukdomar. En enda blodgivning kan delas upp och därmed hjälpa flera personer. Blodet är en förutsättning för att sjukvården ska fungera, säger Ulrika Ljung.

Vill du bli blodgivare? Besök geblod.nu!

 Blodomloppet – ett av Sveriges största motionsarrangemang

Förra säsongen av Blodomloppet deltog 112 059 personer runt om i landet och ytterligare 1 723 barn sprang Lilla Blodomloppet som arrangerades på sex stycken orter. Siffror gör Blodomloppet till ett av Sveriges absolut största motionsarrangemang.

Av de 112 059 deltagarna var en sjättedel redan blodgivare. Totalt fick blodcentralerna in 2 653 nya blodgivare i samband med respektive lopp.

Blodomloppets syfte är att manifestera vikten av blodgivning. 1993 sade grundarna:

”Framtidens blodgivare finns bland motionärer. Vi startar ett lopp och kallar det Blodomloppet.”

Grundare

Presentatör

Huvudpartner

Nationell partner