Västerås: ”Hoppas kunna hjälpa till att sprida budskapet”

Onsdag 29 augusti är det dags för den 15:e upplagan av Blodomloppet i Västerås. Arrangörerna, Västerås FK Friidrott och Blodcentralerna i Västmanland, ser fram mot en kväll med drygt 4 500 deltagare.

Av Blodomloppet
27 augusti 2018
Twitter Facebook

Representanter från Blodcentralerna i Västmanland finns på plats vid evenemangsområdet för att ta emot intresseanmälningar.

– Vårt mål var i fjol att att rekrytera minst 150 personer som nya blodgivare, och det är målet även i år, berättar Gitte Johansson, legitimerad biomedicinsk analytiker och blodcentralernas ansvarige för Blodomloppet i Västerås.

– Vi har vår nya stora Blodgivartrailer på plats. Den invigdes i januari och är på 62 kvadratmeter. Och dessutom är alla som registrerar sig som nya blodgivare på plats med i utlottningen av en cykel och cykelhjälm från Sportson.

Sofi Flink är lokal ambassadör

Spjutkastaren Sofi Flink började med friidrott när hon var 8 år gammal. I början höll hon på med de flesta grenar och drömde då om att bli mångkampare, som idolen Carolina Klüft.

– När jag var ca 14 år började jag satsa mer på spjutkastningen och året därpå vann jag mitt första USM. Då tävlandes för Västerås FK.

2011 tog Sofi silver på ungdoms-VM och bland de andra meriterna finns JVM-guld 2012, JEM-guld 2013, samt 10:a på senior-VM i Moskva 2013. Dessutom har hon vunnit SM-guld 2012, 2013 och 2017, samt har det svenska rekordet på 61,96 meter.

Jag tycker att det ska bli kul att vara Blodomloppet-ambassadör och jag hoppas kunna hjälpa till att sprida budskapet och få fler människor att donera blod. På så sätt kan fler få den hjälp de behöver.

Läs mer om Blodomloppet Västerås 2018:

Tre blodgivarberättelser från Blodcentralerna i Västmanland

Fredrik Scheele, Västerås

För många år sedan (1997) var Fredrik med om en allvarlig bilolycka. Han blev transporterad med helikopter till Uppsala. Där blev han opererad för stora inre skador; många revben var brutna på flera ställen, en njure opererades bort, både levern och mjälten var skadade, han blev förlamad i vänster sida och fick en hjärnskada.

Under operationen fick han ta emot ca 40 liter blod. Fredrik fick ligga kvar på avdelningen i Uppsala en månad för att sedan bli förflyttad till Västerås. I Västerås fick han tillbringa nästan fem månader. Han hade tur och mår bra idag. Det märks inte att han har varit med om en bilolycka, förutom de fyra ärren från de ca 70 stygnen han har på kroppen. Idag arbetar han och tränar två till tre gånger i veckan.

Fredrik blev blodgivare för att han ville ge tillbaka till andra. Han är en tävlingsmänniska och han är nöjd med sitt rekord att ha gett en påse blod på 5:12 minuter. Vi tackar för att han vill inspirera fler att bli blodgivare.

Kenneth Andersson, Möklinta

År 2000 skulle Kenneth hjälpa föräldrarna att klyva ved. Plötsligt hakade träblocket fast i sågklingan och handen följde med den. Pekfingret blev väldigt illa skadat och lillfingret fick ett djupt sår. Ambulansen tillkallades och Kenneth kördes först till Sala där man konstaterade att han måste vidare till Västerås. De bedömde att skadan behövde specialistvård och han blev vidareskickad till handkirurgen i Uppsala. I samband med detta fick han ta emot en blodtransfusion då han förlorat en del både innan och under operationen. Handen gick att rädda. Han var inlagd en vecka och fick gå med gips för att senorna skulle läka.

Tack vare mycket rehabilitering genom träning kunde Kenneth återgå till arbetslivet igen. Handen fungerar nästan som vanligt. Efter incidenten valde Kenneth att själv bli blodgivare. Han kände att han ville ge tillbaka till andra som kunde behöva. Vid senaste blodgivningen hade han lämnat blod vid 46 tillfällen under 16 år.

Vi tackar Kenneth för att han ville dela sin berättelse och för att han ställt upp som blodgivare och hjälpt många människor under åren.

Stefan Karlsson, Sala

Stefans mamma var blodgivare och han funderade på att bli det han med. Tiden gick men han kom inte till skott. År 2008 föddes hans första dotter. Hon hade förhöjt bilirubin och var gul i hyn, vilket kan tyda på att blodkroppar brutits ner. Det räckte inte med UV-ljus, utan det behövdes ett blodbyte för att rädda hennes liv.

Dottern tillfrisknade och Stefan fick en tankeställare. På grund av denna händelse anmälde han sig till blodgivning och är nu aktiv blodgivare.

Vi tackar för att Stefan har engagerat sig för att hjälpa andra som behöver blod.

Vill du också bli blodgivare?
Läs mer på GeBlod.nu.