Västerås 26 augusti

Bli blodgivare

Välkommen till Blodcentralerna i Västmanland!

BLI BLODGIVARE – BLI LIVGIVARE!

Vi finns i Sala, Västerås och i vår mobila enhet. På GeBlod.nu hittar du våra telefonnummer och öppettider. Är du mellan 18-60 år, väger minst 50 kg och känner dig frisk är chansen stor att Du kan bli blodgivare!

Personal från blodcentralen finns på plats på Rocklunda måndagen den 29 augusti 2018. Där kan Du ställa frågor och anmäla intresse för att bli blodgivare eller få mer information om blodgivning.

– Vi har vår nya stora Blodgivartrailer på plats. Den invigdes i januari och är på 62 kvadratmeter, berättar Gitte Johansson, legitimerad biomedicinsk analytiker och blodcentralernas ansvarige för Blodomloppet i Västerås.

– Dessutom är alla som registrerar sig som nya blodgivare på plats med i utlottningen av en cykel och cykelhjälm från Sportson!

Blodgivarberättelser 2018

Fredrik Scheele, Västerås

För många år sedan (1997) var Fredrik med om en allvarlig bilolycka. Han blev transporterad med helikopter till Uppsala. Där blev han opererad för stora inre skador; många revben var brutna på flera ställen, en njure opererades bort, både levern och mjälten var skadade, han blev förlamad i vänster sida och fick en hjärnskada.

Under operationen fick han ta emot ca 40 liter blod. Fredrik fick ligga kvar på avdelningen i Uppsala en månad för att sedan bli förflyttad till Västerås. I Västerås fick han tillbringa nästan fem månader. Han hade tur och mår bra idag. Det märks inte att han har varit med om en bilolycka, förutom de fyra ärren från de ca 70 stygnen han har på kroppen. Idag arbetar han och tränar två till tre gånger i veckan.

Fredrik blev blodgivare för att han ville ge tillbaka till andra. Han är en tävlingsmänniska och han är nöjd med sitt rekord att ha gett en påse blod på 5:12 minuter. Vi tackar för att han vill inspirera fler att bli blodgivare.

Kenneth Andersson, Möklinta

År 2000 skulle Kenneth hjälpa föräldrarna att klyva ved. Plötsligt hakade träblocket fast i sågklingan och handen följde med den. Pekfingret blev väldigt illa skadat och lillfingret fick ett djupt sår. Ambulansen tillkallades och Kenneth kördes först till Sala där man konstaterade att han måste vidare till Västerås. De bedömde att skadan behövde specialistvård och han blev vidareskickad till handkirurgen i Uppsala. I samband med detta fick han ta emot en blodtransfusion då han förlorat en del både innan och under operationen. Handen gick att rädda. Han var inlagd en vecka och fick gå med gips för att senorna skulle läka.

Tack vare mycket rehabilitering genom träning kunde Kenneth återgå till arbetslivet igen. Handen fungerar nästan som vanligt. Efter incidenten valde Kenneth att själv bli blodgivare. Han kände att han ville ge tillbaka till andra som kunde behöva. Vid senaste blodgivningen hade han lämnat blod vid 46 tillfällen under 16 år.

Vi tackar Kenneth för att han ville dela sin berättelse och för att han ställt upp som blodgivare och hjälpt många människor under åren.

Stefan Karlsson, Sala

Stefans mamma var blodgivare och han funderade på att bli det han med. Tiden gick men han kom inte till skott. År 2008 föddes hans första dotter. Hon hade förhöjt bilirubin och var gul i hyn, vilket kan tyda på att blodkroppar brutits ner. Det räckte inte med UV-ljus, utan det behövdes ett blodbyte för att rädda hennes liv.

Dottern tillfrisknade och Stefan fick en tankeställare. På grund av denna händelse anmälde han sig till blodgivning och är nu aktiv blodgivare.

Vi tackar för att Stefan har engagerat sig för att hjälpa andra som behöver blod.

Vill du också bli blodgivare? Läs mer här på GeBlod.nu.


Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor