Malmö 14 Maj

Ambassadörer

Ambassadör för Blodomloppet 2018 – Angelica Brandelius

Angelica är läkare på blodcentralen i Skåne och specialiserar sig just nu inom Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin. På fritiden är hon gruppträningsinstruktör på SATS Elixia i Malmö.

”I kontakten med blodgivare blir jag ständigt påmind om viljan att dela med sig av sig själv för att hjälpa någon annan. Jag upplever också nyttan av blodgivningen. Blodet kommer till användning vid exempelvis olyckor, förlossningar och som behandling vid kroniska sjukdomar och cancersjukdomar. Ett bra blodlager är en nödvändighet för att sjukvården skall fungera.”

 

Donerat blod är en färskvara som inte kan tillverkas på konstgjord väg. Så vi är med andra ord helt beroende av våra blodgivare i sjukvården. I Skåne har vi 28 000 aktiva blodgivare som ger blod ca två gånger per år. Kvinnor kan donera blod upp till tre gånger per år, män upp till fyra gånger per år. Varje dag doneras cirka 250 blodpåsar på Blodcentralerna i Skåne. År 2017 donerades 55 900 blodpåsar och 57 700 blodpåsar transfunderades till patienter i Region Skåne.

Blodet har många viktiga funktioner i kroppen. De röda blodkropparna hjälper till med syresättning genom att transportera ut syre från lungorna till kroppens alla celler. Vid ämnesomsättning ute i vävnaderna bildas koldioxid. Denna transporteras av de röda blodkropparna till lungorna för att avlägsnas via andningen. De vita blodkropparna skyddar oss mot infektioner. Blodplättarna, även kallade trombocyter, har förmågan att fästa sig vid skadade blodkärl och klumpa ihop sig till en plugg så att blödningen hejdas. Vätskedelen av blodet kallas för blodplasma och består bland annat av vatten, salter och proteiner med olika funktioner. Blodet bidrar även med temperatur- och surhetsreglering i kroppen samt som transportör av exempelvis näringsämnen, avfallsprodukter och hormoner. I vila pumpar hjärtat hos en vuxen person cirka fem liter blod per minut. Vid ökad fysisk ansträngning ökar musklernas behov av syre ute i kroppen. För att tillgodose detta behov ökar hjärtat volymen blod som pumpas runt. Vid maximal ansträngning kan denna volym stiga till cirka 25-30 liter per minut. Även antalet andetag per minut ökar.

 

Motion och fysisk aktivitet ger en friskare kropp som blir mer motståndskraftig mot sjukdomsutveckling. Till exempel kan fysisk träning medföra friskare hjärta och kärl, förbättrad insulinkänslighet och starkare benstomme. Även humöret och hjärnan påverkas positivt av fysisk träning. Exempelvis kan fysisk aktivitet bidra till förbättrat minne, inlärning och koncentrationsförmåga samt att man känner sig piggare och gladare.

”Att på SATS Elixia regelbundet få leda och instruera härliga träningsdeltagare och tillsammans göra något välgörande för oss själva och varandra, är fantastiskt och inspirerande.

Det är för mig en stor ära att få vara ambassadör för Blodomloppet 2018. Tillsammans med mina medicin- och träningsinbitna kollegor Lena Vångö, Barnabas Kolumban och Cory Rupert, har jag fått det roliga uppdraget att hålla i uppvärmningen inför Malmö Blodomlopp.

Jag och Jonas Nordberg, överläkare i Transfusionsmedicin, kommer också att berätta mer om blodgivning.

Låt oss tillsammans ha kul, göra något gott för vår hälsa samtidigt som vi uppmärksammar den livsviktiga blodgivningen!

Ni blodgivare behövs, både aktiva och nya!

För att sjukvården ska fungera och patienterna ska bli friska!

Jag ser fram emot att se Dig på Bulltofta den 15 maj!”

 

Lokala partners


Grundare

Huvudsponsorer

Nationell sponsor

Leverantör