Hudiksvall: 3 500 personer deltar – ”Vår absolut största källa för att få fler blodgivare”

Vid fjolårets lopp rekryterades 160 stycken nya blodgivare, merparten från Hudiksvall, men även från andra delar av länet. I dagsläget är 3 500 personer anmälda till måndagens lopp.

Av Blodomloppet
19 maj 2017
Twitter Facebook

Måndag 22 maj är det dags för årets upplaga av Blodomloppet i Hudiksvall. Loppet arrangeras av Strands IF och Blodcentralen i Hudiksvall.

– Blodomloppet är vår absolut största källa för att få fler blodgivare, berättar Lina Nilsson från Blodcentralen i Hudiksvall. Blodomloppet ger effekt både i Hudiksvall och i hela länet, fortsätter hon.

Under fjolåret hade Hudiksvall 1483 aktiva blodgivare. Motsvarande siffra i Gävleborg var 9033.

Lina Nilsson berättar att Hudiksvall är litet och att blodcentralen inte har möjlighet att göra stora kampanjer för intresseanmälningar under året.

– Vi deltog på ett (1) företagsmöte med Blodomloppet och värvade nästan 20 personer, det ger en bra effekt gentemot att stå på stan en dag.

För att uppmuntra företag till att promota blodgivning har blodcentralen infört en certifiering av företag, där företagen ger sina anställda möjlighet att ge blod på arbetstid.

Östen Eriksson och Jens Kristenson underhåller

Bansträckningen i Hudiksvall är densamma som i fjol, men evenemangsmässigt finns två större nyheter, bland annat en storbildsskärm på området som möjliggör webbsändning från loppet på Blodomloppet.se.

Det blir även underhållning efter loppet; när deltagande lag slår sig ned för den avslutande picknicken, genom Östen Eriksson och Jens Kristenson, två delar av Östen med Resten.

I arbetet inför loppet har arrangörerna haft ett frukostmöte med ett 40-tal företag, deltagit på en föreningsmässa samt gästspelat på en dag om evenemang, anordnad av  Kultur och Fritidsförvaltningen.

Blodomloppet möjliggör Friidrottsskolan

Arrangörsföreningen Strands IF räknar sina anor från augusti 1901, då nuvarande namn antogs. Fotboll och friidrott har funnits med sedan starten och handboll kom till på 50-talet då idrottshallen byggdes. Den fjärde grenen, konståkning, kom till föreningen under 60-talet.

Alla sektioner har en stor ungdomsverksamhet och måndagens motionslopp betyder mycket för föreningen.

– Blodomloppet möjliggör för Friidrottsskolan på Glysisvallen, där loppet startar och går i mål, berättar Lars Nordström från föreningen.

Totalt är omkring 150 funktionärer är involverade inför och under arrangemanget.

Gör slag i saken och bli givare idag!

Avslutningsvis vill blodcentralen uppmana till att göra slag i saken att bli givare.

– Många nya blodgivare säger att de har tänkt många år att de ska bli blodgivare, jag önskar att folk väljer att bli blodgivare redan idag! avslutar Lina Nilsson.

Besöket vid en blodgivning tar ungefär en halvtimme. Tre gånger per år blir det totalt en och en halv timme per år. I Sverige ger omkring 3 procent av den vuxna befolkningen blod minst en gång per år.

Första blodtransfusionen i Sverige

Visste du att: 1916 i Hudiksvall gjordes den första lyckade blodtransfusionen i Sverige

Läs mer om Blodomloppet Hudiksvall